Mąki i płatki 

na stronę

Potrawy mączne to podstawa staropolskiej kuchni, wspomnienie babcinego obiadu i istotny fragment naszej tradycji. Dzisiejsza wiedza o produktach spożywczych i odżywianiu pozwala jednak na znacznie szersze zastosowanie mąk, niż jedynie do wyrobu makaronów i klusek czy wypieku chleba. Na różnorodność potraw wpływa także dostępność produktów, takich jak mąka kokosowa, migdałowa, amarantusowa, sojowa, z cieciorki czy komosy ryżowej.

Szeroki wybór dotąd nieznanych i niedostępnych – także cenowo – mąk to nie tylko urozmaicenie posiłków, ale też spore udogodnienie dla osób będących na diecie eliminacyjnej. W naszej ofercie obok klasycznych mąk pszennych – a więc zawierających gluten – znajdują się również typy bezglutenowe, otrzymywane z ziaren zbóż, orzechów czy roślin strączkowych. Wszystkie z nich cechuje przystępna cena i praktyczna wielkość opakowań.

Innymi spośród oferowanych przez nas produktów zbożowych są płatki, charakteryzujące się mniejszym stopniem rozdrobnienia, lecz nie węższym zastosowaniem. Tutaj także proponujemy znane i lubiane odmiany w postaci płatków owsianych, kukurydzianych czy ryżowych, oraz te mniej pospolite – gryczane, orkiszowe, a nawet drożdżowe. To nie tylko pomysł na smaczne i pełnowartościowe śniadanie, ale także składnik panierek, kruszonek, spodów do ciast, a nawet domowych maseczek i peelingów!

Do licznego zastosowania i uniwersalności mąk nie trzeba nikogo przekonywać. Wątpliwości często pojawiają się zaś w kwestii kaloryczności i rozstrzygnięcia, czy mąka jest właściwie zdrowa. Warto pamiętać, że to źródło nie tylko kalorii, ale także witamin i minerałów oraz białka i błonnika. Ze wszystkich dostępnych w naszym sklepie rodzajów mąk każdy z Państwa powinien znaleźć odpowiedni dla siebie.

f
g+
tTweety na temat @Targroch