

Mąka gryczana (mąka tatarczana) – ciemna mąka uzyskana przez zmielenie ziaren gryki.
Ma charakterystyczny, lekko podpalany smak.
Zastosowanie:
Mąka gryczana używana jest do produkcji makaronów, naleśników, ciast oraz blinów. Często mieszana jest z mąką pszenną ponieważ sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko ją są bardzo kruche i się rozpadają. Dodanie mąki gryczanej do chleba czy ciast spowoduje wzmocnienie smaku.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1383 kJ / 332 kcal |
692 kJ / 166 kcal |
8 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,1 g 0,6 g |
1,6 g 0,3 g |
2 % 2 % |
Węglowodany - w tym cukry |
64,4 g 13,4 g |
32,2 g 6,7 g |
12 % 7 % |
Błonnik |
3,26 g |
1,63 g |
- |
Białko |
12,6 g |
6,3 g |
13 % |
Sól** |
< 0,01 g |
< 0,01 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)