Płatki gryczane
Płatki gryczane
Płatki gryczane to spożywczy produkt zbożowy otrzymywany z gniecionych, całych ziaren gryki zwyczajnej.
Zastosowanie
Nadają się do spożycia po ugotowaniu w wodzie lub w mleku. Spożywane są samodzielnie lub w mieszance z innymi rodzajami płatków zbożowych, jako dodatek do musli, ciast lub deserów. Dodaje się je również do potraw mięsnych, np. kotletów lub zup. Na bazie płatków gryczanych przygotowywać można również gryczany chleb.
Składniki
Płatki z ziaren gryki
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1556 kJ / 368 kcal |
778 kJ / 184 kcal |
9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,0 g 0,65 g |
1,5 g 0,33 g |
2 % 2 % |
Węglowodany - w tym cukry |
68,5 g 0 g |
34,3 g 0 g |
13 % 0 % |
Błonnik |
8,7 g |
4,4 g |
- |
Białko |
12,4 g |
6,2 g |
12 % |
Sól** |
< 0,01 g |
< 0,01 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.