Mąka jaglana
  • Mąka jaglana
  • Mąka jaglana
KategoriaKategoria: Mąki i płatki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Mąka jaglana

6,50 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Mąka jaglana 1 kg 6,50 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

MĄKA JAGLANA 

Powstaje z łuskanego i mielonego ziarna prosa - to naturalnie bezglutenowe zboże, o cennych dla organizmu właściwościach odkwaszających i antyoksydacyjnych. Charakteryzuje się delikatnie orzechowym i słodko-gorzkim posmakiem. Jest doskonała do słodkich i wytrawnych wypieków, w których znakomicie imituje strukturę pszenicy. Mąka jaglana to prawdziwy zastrzyk dobroczynnych substancji i solidny detoks dla organizmu.   

Stara jak świat

Proso należy do grona najdłużej uprawianych na świecie roślin. Mimo walorów odżywczych i smakowych zostało na wiele lat zapomniane, czyniąc produkty z niego pochodzące niszowymi. Popularność wróciły mu ostatnie dekady, wraz z nadejściem fali chorób cywilizacyjnych. Wówczas ponownie doceniono właściwości mąki jaglanej. 

Królowa kasz… 

- tak nazywano niegdyś kaszę jaglaną. Analogiczny przydomek należy się także mące z prosa. Jest niezastąpiona w diecie osób z nietolerancją glutenu i chorych na celiakię. Jako jedna z nielicznych posiada odczyn zasadowy, a zatem także zdolność do odkwaszania organizmu. Usprawnia przemianę materii i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Zawiera najważniejsze pierwiastki, takie jak fosfor, potas, wapń i sód, a także witaminę C, PP oraz witaminy z grupy B. 100 g mąki jaglanej pokrywa niemal ⅓ dziennego zapotrzebowania na żelazo i magnez - jest to więc doskonały produkt także dla osób borykających się z anemią i chronicznym zmęczeniem. 

Jaglany detoks od kuchni

Znajomość produktu to podstawa udanych dań. Mąka jaglana jest bardzo wdzięcznym składnikiem - wystarczy wiedzieć jak ją wykorzystać. Przede wszystkim posłuży do wypieków - zarówno zdrowego, prostego chleba, jak i ciast czy kruchych tart. Sprawdza się także w naleśnikach, gofrach, racuchach i wszelkich klasycznych potrawach mącznych. Znajdzie się dla niej miejsce także w tradycyjnej, staropolskiej kuchni babci - mąka z prosa to zdrowy i skuteczny sposób na zabielanie zup i zagęszczanie sosów.

Zastosowanie

Mąkę jaglaną można stosować do różnych potraw, gdyż doskonale zagęszcza zupy, sosy, stosowana również do chleba, naleśników, ciast, itp.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Mąka jaglana jest naturalnym źródłem:

> Fosforu - który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1449 kJ / 346 kcal

725 kJ / 173 kcal

9 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

2,9 g

0,6 g

1,5 g

0,3 g

2 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

71,6 g

0,1 g

35,8 g

< 0,1 g

14 %

< 1 %

Błonnik

3,2 g

1,6 g

-

Białko

10,5 g

5,3 g

11 %

Sól**

0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 50 g

Tiamina (Witamina B1)

0,73 mg

66 %

0,37 mg

Ryboflawina (Witamina B2)

0,38 mg

27 %

0,19 mg

Witamina B6

0,75 mg

54 %

0,38 mg

Magnez

100 mg

27 %

50 mg

Fosfor

240 mg

34 %

120 mg

Cynk

3,4 mg

34 %

1,7 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Polska

Specyficzne kody

ean13
5903229001641