KategoriaKategoria: Mąki i płatki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Indie

Mąka z amarantusa

9,00 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Mąka z amarantusa 1 kg 9,00 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Mąka z amarantusa

Powstaje z nasion szarłatu, znanego powszechnie jako amarantus – ze względu na intensywny kolor wpadający w róż. Jest rośliną naturalnie bezglutenową, dlatego stanowi konkurencję dla popularnych mąk pszennych. Zawiera ponadprzeciętną ilość białka i żelaza, przez co z roku na rok zyskuje na popularności. Mąka z amarantusa nie znajduje się w każdej polskiej kuchni, chociaż powinna! Dlaczego?

Dobra mąka nie jest zła

Mąka amarantusowa powstaje w wyniku zmielenia nasion szarłatu i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Jest za to bogatym źródłem błonnika pokarmowego, żelaza i białka. Sam amarantus zaliczany jest do grupy superfoods, czyli żywności o wyjątkowych walorach odżywczych. Dzięki temu także przygotowywana z niego mąką dostarcza bardzo dużo cennych składników, takich jak lizyna, fitosterole i skwalen. Nie brakuje jej również podstawowych minerałów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego samopoczucia – wapnia i magnezu. Wszystko to sprawia, że mąka z nasion amarantusa jest szczególnie ceniona przez osoby z nietolerancją pokarmową i chorych na celiakię, wegetarian i wegan, sportowców, a także wszystkich, którzy chcą wprowadzić do swojej diety więcej zdrowych, pełnowartościowych produktów.  

Co zrobić z mąki z amarantusa?     

Szarłat to roślina, z którą dopiero uczymy się obchodzić. By zacząć przygotowywać z niej potrawy należy przede wszystkim wiedzieć, że mąka z amarantusa nie zachowuje się tak jak inne, zwłaszcza pszenne. Jej właściwości łatwiej jest porównać do innych mąk bezglutenowych, które również nie posiadają czynnika wiążącego. W związku z tym mąka amarantusowa sprawdza się chociażby jako zagęstnik, lecz nie nadaje się do samodzielnego stosowania w wypiekach wymagających wyrośnięcia. Dla uzyskania najlepszego efektu warto połączyć mąkę z nasion amarantusa z innymi rodzajami – wówczas wypieki będą pulchne i pozbawione zakalca, naleśniki idealne i zwarte, a racuchy chrupiące i smakowite jak nigdy. 

Jak to smakuje? 

Poza wartościami odżywczymi, niekwestionowaną zaletą – i przewagą – mąki z amarantusa jest jej smak. Szarłat charakteryzuje się wyczuwalną orzechową nutą, która znakomicie sprawdza się w przypadku deserów, ale nie tylko. Każde danie wzbogacone o ten składnik stanie się inne niż dotychczas – dlatego mąki amarantusowej po prostu trzeba spróbować!  

^ wysoka zawartość błonnik pokarmowego

Składniki

Mąka z nasion amarantusa

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Mąka z amarantusa jest naturalnym źródłem:

> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Fosforu - pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
> Ryboflawiny (Witaminy B2) - pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1552 kJ / 371 kcal

776 kJ / 186 kcal

9 %

Tłuszcz

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone

7,02 g

0 g

3,51 g

0 g

5 %

0 %

Węglowodany

-w tym cukry

58,55 g

1,69 g

29,27 g

0,85 g

11 %

1 %

Błonnik

6,7 g

3,35 g

-

Białko

13,56 g

6,78 g

13 %

Sól**

0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS w 100 g

Magnez

266 mg

133 mg

71 %

Fosfor

603 mg

301,5 mg

86 %

Witamina B2

1,8 mg

0,9 mg

129 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdały, produkty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Indie