KategoriaKategoria: Mąki i płatki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Peru

Mąka z komosy ryżowej

20,25 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

MĄKA Z KOMOSY RYŻOWEJ

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to bardzo cenna roślina, zaliczana do grona superżywności. Jej dobroczynne właściwości można czerpać nie tylko z całych ziaren, ale także z przygotowywanej z nich mąki, w szlachetnym kolorze kości słoniowej.

Mąka z komosy ryżowej to...

nic innego, jak zmielone, surowe ziarna quinoa. Podobnie jak one, jest więc bezglutenowa i dostarcza sporo białka, błonnika, a także duże ilości witamin i minerałów. Analogicznie do mąk z roślin strączkowych, najlepiej sprawdza się jako uzupełnienie mąk zbożowych. Dodając ją do słodkich i słonych wypieków warto zachować odpowiednie proporcje - mąka z komosy ryżowej powinna stanowić nie więcej niż ⅕ tradycyjnej. Gruboziarnista struktura i delikatnie orzechowy posmak sprawiają, że mąka quinoa doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju panierek oraz ciekawych interpretacji tradycyjnych przepisów.

Zastosowanie

Idealna do domowego pieczywa, tortilli oraz makaronów, placków, stanowi podstawę zapiekanek, na słodko i słono.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Mąka z komosy ryżowej jest naturalnym źródłem:

> Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

% RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1540 kJ / 368 kcal

770 kJ / 184 kcal

9 %

Tłuszcz

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone

6,07 g

0,706 g

3,035 g

0,353 g

4 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

64,16 g

0,1 g

32,08 g

0,05 g

12 %

< 1 %

Błonnik

7 g

3,5 g

-

Białko

14,12 g

7,06 g

14 %

Sól**

0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

% RWS* w 100 g

W porcji 50 g

Magnez

197 mg

53 %

98,5 mg

Fosfor

457 mg

66 %

228,5 mg

Cynk

3,1 mg

31 %

1,55 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

 INFORMACJE O ALERGENACH 

W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Peru

Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Zobacz także