Quinoa - komosa ryżowa czerwona
  • Quinoa - komosa ryżowa czerwona
Tagi:
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Boliwia

Quinoa - komosa ryżowa czerwona

5,60 zł Brutto
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

Komosa ryżowa – gatunek rośliny jednorocznej; w różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Uprawiany w Ameryce Południowej

Zastosowanie
 

Stosuję się głównie jako  dodatek do dań. Można nią wzbogacić zupę, dodać do surówki lub sałatki. Praktycznie nie pęcznieje podczas gotowania, zachowuje twardość i chrupkość. Gotuje się ją ok 20 minut.Po ugotowaniu najlepiej zostawić w garnczku pod przykryciem .

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji dziennej 50 g

% RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1540 kJ / 368 kcal

770 kJ / 184 kcal

9 %

Tłuszcz

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone

6,07 g

0,706 g

3,035 g

0,353 g

4 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

64,16 g

0,1 g

32,08 g

0,05 g

12 %

< 1 %

Błonnik

7 g

3,5 g

-

Białko

14,12 g

7,06 g

14 %

Sól **

0,012 g

0,006 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

% RWS* w 100g

W porcji 50 g

Tiamina ( Wit. B1)

0,360 mg

33 %

0,180 mg

Ryboflawina (Wit. B2)

0,318 mg

23 %

0,159 mg

Witamina B6

0,487 mg

35 %

0,244 mg

Niacyna

1,520 mg

9 %

0,760 mg

Magnez

197 mg

53 %

98,5 mg

Fosfor

457 mg

66 %

228,5 mg

Cynk

3,1 mg

31 %

1,55 mg

Możliwe naturalne odchylenia.** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Opis

Kraj pochodzenia
Boliwia

Specyficzne kody

ean13
5903229003492