Mąka ryżowa
  • Mąka ryżowa
Tagi: mąka
KategoriaKategoria: Mąki i płatki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Holandia

Mąka ryżowa

6,50 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Mąka ryżowa 1 kg 6,50 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

MĄKA RYŻOWA

Powstaje poprzez zmielenie na drobno ziaren ryżu. Jest nieodłącznym składnikiem kuchni japońskiej, a także istotną częścią diety bezglutenowej. W Kraju Kwitnącej Wiśni wykorzystywana jest do wyrobu ryżowych makaronów, klusek i papieru, a w kuchni polskiej sprawdzi się jako zagęstnik lub element naleśników, wypieków i panierek. Zawiera regulujący perystaltykę jelit błonnik pokarmowy, dodatkowo wspierający organizm w walce ze złym cholesterolem. Dodatkowo charakteryzuje się mniejszą kalorycznością, niż mąki pszenne. 

Zmielony ryż to nie tylko propozycja dla osób z nietolerancją pokarmową, ale wszystkich miłośników rozmaitości w kuchni. Warto pamiętać, że mąką ryżowa ze względu na brak glutenu - nadającego wypiekom pulchności i elastyczności - powinna być stosowana w odpowiednich proporcjach i towarzystwie innych mąk. Poza przeznaczeniem kulinarnym doskonale nadaje się do przygotowywania domowych kosmetyków, takich jak maseczki, peelingi, odżywki i pudry. 

Zastosowanie

Mąka ma delikatnie słodkawy smak, więc nadaje się doskonale do słodkich wypieków, naleśników, deserów. Wytwarza się z niej np. makaron ryżowy, kluski, placki, bliny oraz używa do zagęszczania kisieli, zup, sosów. Stosowana jako substytut mąki pszennej w diecie bezglutenowej

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1500 kJ / 354 kcal

750 kJ / 177 kcal

9 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

3,2 g

0,8 g

1,6 g

0,4 g

2 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

72 g

0,7 g

36 g

0,35 g

14 %

1 %

Błonnik

3,1 g

1,55 g

-

Białko

7,7 g

3,85 g

8 %

Sól**

0,03 g

0,02 g

< 1 %

 

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdałyprodukty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Holandia

Specyficzne kody

ean13
5903229004451