Płatki ryżowe
PŁATKI RYŻOWE BIAŁE
Klasyczny produkt śniadaniowy - kojarzy się z dietą lekkostrawną i dziecięcym menu. Stanowi ciekawe urozmaicenie dla owsianek, a przepadają za nim nawet najbardziej zatwardziałe niejadki. Płatki ryżowe powstają z białego ryżu, są poddawane działaniu pary wodnej, a następnie suszone i zgniatane. Dzięki temu zachowują bogactwo wartości odżywczych i stają się błyskawiczne w przygotowaniu.
W zdrowiu i chorobie
Nie bez powodu płatki ryżowe kojarzą się z delikatnymi kleikami i łagodnymi dla układu pokarmowego zupkami. Nie zawierają glutenu oraz dostarczają znikomą ilość tłuszczu, co czyni je bezpiecznymi dla niemowląt i dzieci, a także alergików, chorych i osób starszych. W ich składzie dominują dodające energii węglowodany złożone oraz cenne pierwiastki, szczególnie wapń i żelazo. Dodatkowo są źródłem białka - istotnego w diecie makroskładnika - oraz witamin z grupy B.
Na słodko i na wytrawnie
Wśród przepisów na płatki ryżowe górują kleiki i zupy mleczne. Ten produkt posiada jednak wiele równie ciekawych - i z pewnością bardziej kreatywnych - zastosowań. Mogą z niego powstać wyśmienite ciasteczka do kawy, kremowe budynie, pulchne racuchy, a nawet ciasta z owocami. Płatki ryżowe zajmują także ważne miejsce w diecie wegetarian i wegan. Służą do przygotowania ryżowego odpowiednika mleka, wytrawnego twarożku kanapkowego, a nawet kotletów i gęstych sosów. Smakują w deserach oraz daniach słodkich - wedle uznania.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1510 kJ / 360 kcal |
755 kJ / 180 kcal |
9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,7 g 0,2 g |
0,35 g 0,1 g |
1 % 1 % |
Węglowodany - w tym cukry |
77 g 0,5 g |
38,5 g 0,25 g |
15 % < 1 % |
Błonnik |
5,2 g |
2,6 g |
- |
Białko |
6,7 g |
3,35 g |
7 % |
Sól** |
0,02 g |
0,01 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.