Fasola kolorowa - Redkinley
  • Fasola kolorowa - Redkinley
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Fasola kolorowa - Red kidney

5,00 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Fasola kolorowa - Red kidney 500 g 5,00 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

FASOLA CZERWONA - RED KIDNEY

Obok malinki i orła, lub orzełka, to jedna z popularnych odmian kolorowej fasoli. Jej znakiem szczególnym jest intensywnie bordowy kolor i nerkowaty kształt. To nieodłączny składnik kuchni meksykańskiej. Współtworzy niemal każde danie - w tym znane na całym świecie, choć nie do końca pochodzące z Meksyku, chilli con carne. W Polsce fasola Red Kidney dominuje w wersji konserwowej, jednak równie dobra i znacznie tańsza jest ususzona i sprzedawana na wagę. 

Ale Meksyk!

Czerwona fasola należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, jednak obecnie jest znana i uprawiana właściwie na całym świecie. Wzrost popularności zawdzięcza sławie meksykańskiej kuchni oraz zwiększeniu znaczenia diety roślinnej i warzyw strączkowych, bogatych w białko. Przygotowuje się z niej tradycyjną, smażoną pastę fasolową, frijoles refritos. Jest też podstawą wielu dań z pogranicza Teksasu i Meksyku - tzw. Tex-Mex. Poza tym red kidney sprawdza się także w kuchni wegańskiej, jako element potrawek, past kanapkowych, a także doskonałego, fasolowego brownie. 

Od fasoli nic nie boli 

Jak każda fasola, odmiana red kidney jest bardzo sycąca, bogata w węglowodany złożone i błonnik. Dostarcza przede wszystkim witaminy z grupy B i takie pierwiastki, jak magnez, wapń, cynk i fosfor. Przyczynia się w ten sposób do utrzymania energii i koncentracji oraz zdrowych kości, zębów, włosów i paznokci. Warto zauważyć, że czerwona fasola ma wysokie wymagania glebowe, jednak jest bardzo odporna na choroby. Nie wymaga traktowania silnymi środkami ochrony roślin, co czyni ją bardziej ekologicznym, zdrowym warzywem.

Fasola to bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, dlatego z powodzeniem zastępuje mięso w wielu potrawach wegetariańskich, ale fasola sprawdzi się również w tradycyjnej kuchni.

Składniki

Fasola czerwona

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Fasola jest naturalnym źródłem:

> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Wapnia i fosforu - pomagają w utrzymaniu zdrowych zębów i kości.
> Cynku - pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę.
> Tiaminy (Witaminy B1) i Witaminy B6 - pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 70 g

%RWS* w 70 g

Wartość energetyczna

1203 kJ / 288 kcal

842 kJ / 201 kcal

10 %

Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

1,6 g
0,2 g

1,1 g
0,1 g

2 %
1 %

Węglowodany
- w tym cukry

61,6 g
2,7  g

43,1 g
1,9 g

17 %
2 %

Błonnik

15,7 g

11 g

-

Białko

21,4 g

15 g

30 %

Sól**

0,05 g

0,04 g

1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 70 g

Tiamina (Witamina B1)

0,64 mg

61 %

0,47 mg

Witamina B6

0,53 mg

38 %

0,37 mg

Magnez

169 mg

45 %

118,3 mg

Wapń

163 mg

20 %

114,1 mg

Cynk

3,77 mg

38 %

2,64 mg

Fosfor

437 mg

55 %

305,9 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdały, produkty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Polska

Specyficzne kody

ean13
5903229000095