KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Fasola czerwona - orzeł

15,10 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

FASOLA CZERWONA Z ORZEŁKIEM

To roślina jedyna w swoim rodzaju, z bardzo bogatą historią i nietuzinkowym wyglądem. Jest jednym z ulubionych składników zwolenników staropolskiej, patriotycznej kuchni. Widnieje na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nazywana jest polską fasolą z orzełkiem, a nawet fasolą niepodległości. Kolorowa fasola orzełek to wyjątkowo lubiana odmiana, która wkrótce odzyska dawną popularność.

Jedna z wielu odmian 

Pod kątem walorów smakowych lub prozdrowotnych fasolę z orzełkiem trudno odróżnić od jej bliskich krewnych. Jak wszystkie rośliny strączkowe zawiera bardzo dużo białka, dzięki czemu znakomicie zastępuje produkty mięsne w diecie wegetariańskiej. Jej smak jest subtelny, a konsystencja kremowa. Ten typ kolorowej fasoli bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach i potrawkach, podawany z gęsiną lub w towarzystwie czerwonego wina. Podczas gotowania charakterystyczny orzełek nie znika, lecz staje się mniej wyraźny i nieco blady. Z kolei woda, w której gotuje się fasola, nabiera intensywnego bordowego koloru. Tak jak w przypadku wszystkich strączków, ziarna z orzełkiem w koronie przed ugotowaniem powinny moczyć się w wodzie kilka, a nawet kilkanaście godzin. Warto ich spróbować i zaskoczyć domowników lub gości tym oryginalnie wyglądającym produktem.

 

Czerwona fasola Orzełek to bogate źródło łatwo przyswajanego białka, dlatego z powodzeniem zastępuje mięso w wielu potrawach wegetariańskich, ale fasola sprawdzi się również w tradycyjnej kuchni.

- WYSOKA ZAWARTOŚĆ BIAŁKA - 
- WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA POKARMOWEGO -

Czerwona fasola orzeł jest źródłem:

Potasu - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
Wapnia i Fosforu - pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Tiaminy - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
Ryboflawiny - pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek

 SKŁADNIKI 

Fasola czerwona "Orzeł"

 WARUNKI PRZECHOWYWANIA 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 WARTOŚĆ ODŻYWCZA FASOLI CZERWONEJ ORZEŁ 

Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 70 g %RWS*
w porcji 70 g
Wartość energetyczna 1203 kJ / 288 kcal 842 kJ / 201 kcal 10%
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
1,6 g
0,2 g
1,1 g
0,13 g
2%
1%
Węglowodany, w tym:
- cukry
61,6 g
2,7 g
43,1 g
1,9 g
17%
2%
Błonnik 15,7 g 11,0 g -
Białko 21,4 g 15,0 g 30%
Sól** 0,05 g 0,04 g 1%
Witaminy i składniki mineralne w 100 g w porcji 70 g %RWS*
w 100 g
Potas
Wapń
Fosfor
Magnez
Żelazo
Tiamina
Ryboflawina
1188 mg
163 mg
437 mg
169 mg
6,9 mg
0,67 mg
0,23 mg
832 mg
114 mg
306 mg
118 mg
4,8 mg
0,47 mg
0,16 mg
59%
20%
62%
45%
49%
61%
16%

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

 INFORMACJE O ALERGENACH 

W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające glutenorzeszki ziemnesojaróżne orzechysezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Polska

Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Zobacz także