Fasola czerwona - orzeł
FASOLA CZERWONA Z ORZEŁKIEM
To roślina jedyna w swoim rodzaju, z bardzo bogatą historią i nietuzinkowym wyglądem. Jest jednym z ulubionych składników zwolenników staropolskiej, patriotycznej kuchni. Widnieje na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nazywana jest polską fasolą z orzełkiem, a nawet fasolą niepodległości. Kolorowa fasola orzełek to wyjątkowo lubiana odmiana, która wkrótce odzyska dawną popularność.
Jedna z wielu odmian
Pod kątem walorów smakowych lub prozdrowotnych fasolę z orzełkiem trudno odróżnić od jej bliskich krewnych. Jak wszystkie rośliny strączkowe zawiera bardzo dużo białka, dzięki czemu znakomicie zastępuje produkty mięsne w diecie wegetariańskiej. Jej smak jest subtelny, a konsystencja kremowa. Ten typ kolorowej fasoli bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach i potrawkach, podawany z gęsiną lub w towarzystwie czerwonego wina. Podczas gotowania charakterystyczny orzełek nie znika, lecz staje się mniej wyraźny i nieco blady. Z kolei woda, w której gotuje się fasola, nabiera intensywnego bordowego koloru. Tak jak w przypadku wszystkich strączków, ziarna z orzełkiem w koronie przed ugotowaniem powinny moczyć się w wodzie kilka, a nawet kilkanaście godzin. Warto ich spróbować i zaskoczyć domowników lub gości tym oryginalnie wyglądającym produktem.
Czerwona fasola Orzełek to bogate źródło łatwo przyswajanego białka, dlatego z powodzeniem zastępuje mięso w wielu potrawach wegetariańskich, ale fasola sprawdzi się również w tradycyjnej kuchni.
- WYSOKA ZAWARTOŚĆ BIAŁKA -
- WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA POKARMOWEGO -
Czerwona fasola orzeł jest źródłem:
> Potasu - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
> Wapnia i Fosforu - pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
> Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
> Tiaminy - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
> Ryboflawiny - pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek
SKŁADNIKI
Fasola czerwona "Orzeł"
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA FASOLI CZERWONEJ ORZEŁ
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 70 g | %RWS* w porcji 70 g |
Wartość energetyczna | 1203 kJ / 288 kcal | 842 kJ / 201 kcal | 10% |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
1,6 g 0,2 g |
1,1 g 0,13 g |
2% 1% |
Węglowodany, w tym: - cukry |
61,6 g 2,7 g |
43,1 g 1,9 g |
17% 2% |
Błonnik | 15,7 g | 11,0 g | - |
Białko | 21,4 g | 15,0 g | 30% |
Sól** | 0,05 g | 0,04 g | 1% |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji 70 g | %RWS* w 100 g |
Potas Wapń Fosfor Magnez Żelazo Tiamina Ryboflawina |
1188 mg 163 mg 437 mg 169 mg 6,9 mg 0,67 mg 0,23 mg |
832 mg 114 mg 306 mg 118 mg 4,8 mg 0,47 mg 0,16 mg |
59% 20% 62% 45% 49% 61% 16% |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.