Fasola Mung
  • Fasola Mung
Tagi: fasola
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Argentyna

Fasola Mung

6,50 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Fasola Mung 500 g 6,50 zł Fasola Mung 1 kg 12,00 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

FASOLA MUNG

Fasola mung to gatunek z rodziny bobowatych. Orientalna nazwa zdradza jej dalekowschodnie pochodzenie. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni. Fasola mung to intensywnie zielone ziarenka, przypominające wyglądem zawartość strąków naszego swojskiego groszku. Była znana i doceniana jeszcze przed naszą erą, kiedy to zwrócono uwagę na jej wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Dzięki temu mung do dzisiaj nazywana jest złotą fasolą.

Małe ziarno - wielka moc!

Fasola mung dzięki wysokiej zawartości białka i żelaza jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetarian i wegan, a także mieszkańców słabiej rozwiniętych krajów. Przypisuje się jej właściwości oczyszczające, antyoksydacyjne i prebiotyczne. W dużej mierze składa się ze skrobi, z której produkowany jest przezroczysty makaron nazywany… sojowym.

Mung od kuchni

Ziarna mung - ze względu na swoją drobną postać - w przeciwieństwie do innych roślin strączkowych nie wymagają namaczania przed gotowaniem. Mogą być także spożywane na surowo, w postaci kiełków (podobnie jak makaron, nazywanych powszechnie sojowymi). To bardzo smaczny i odżywczy dodatek, stanowiący urozmaicenie kanapek, sałatek, dań smażonych i jednogarnkowych.

Zastosowanie

Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi"). W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. "bean thread vermicelli", "cellophane noodles"), nazywany sojowym.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Fasola mung jest naturalnym źródłem:

> Potasu - wspomagającego funkcjonowanie układu krwionośnego.
> Fosforu – wspomagającego utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Magnezu – przyczyniającego się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomagającego w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Żelaza – pomagającego w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Cynku – pozwalającego zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1453 kJ / 347 kcal

727 kJ / 174 kcal

9 %

Tłuszcz

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone

1,15 g

0,35 g

0,58 g

0,18 g

1 %

1 %

Węglowodany

w tym cukry

62,62 g

6,6 g

31,31 g

3,3 g

12 %

4 %

Błonnik

16,3 g

8,15 g

-

Białko

23,86 g

11,93 g

24 %

Sól**

0,04 g

0,02 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 50 g

Potas

1246 mg

62 %

623 mg

Fosfor

367 mg

52 %

184 mg

Magnez

189 mg

50 %

95 mg

Żelazo

6,74 mg

48 %

3,37 mg

Cynk

2,68 mg

27 %

1,34 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Argentyna

Specyficzne kody

ean13
5903229001870