Fasola Mung
FASOLA MUNG
Fasola mung to gatunek z rodziny bobowatych. Orientalna nazwa zdradza jej dalekowschodnie pochodzenie. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni. Fasola mung to intensywnie zielone ziarenka, przypominające wyglądem zawartość strąków naszego swojskiego groszku. Była znana i doceniana jeszcze przed naszą erą, kiedy to zwrócono uwagę na jej wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Dzięki temu mung do dzisiaj nazywana jest złotą fasolą.
Małe ziarno - wielka moc!
Fasola mung dzięki wysokiej zawartości białka i żelaza jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetarian i wegan, a także mieszkańców słabiej rozwiniętych krajów. Przypisuje się jej właściwości oczyszczające, antyoksydacyjne i prebiotyczne. W dużej mierze składa się ze skrobi, z której produkowany jest przezroczysty makaron nazywany… sojowym.
Mung od kuchni
Ziarna mung - ze względu na swoją drobną postać - w przeciwieństwie do innych roślin strączkowych nie wymagają namaczania przed gotowaniem. Mogą być także spożywane na surowo, w postaci kiełków (podobnie jak makaron, nazywanych powszechnie sojowymi). To bardzo smaczny i odżywczy dodatek, stanowiący urozmaicenie kanapek, sałatek, dań smażonych i jednogarnkowych.
Zastosowanie
Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi"). W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. "bean thread vermicelli", "cellophane noodles"), nazywany sojowym.
- WYSOKA ZAWARTOŚĆ BIAŁKA -
- WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA POKARMOWEGO -
Fasola Mung jest źródłem:
> Potasu - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
> Wapnia i Fosforu - pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
> Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
> Tiaminy - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
> Ryboflawiny - pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek
SKŁADNIKI
Fasola kolorowa Mung
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA FASOLI MUNG
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w porcji 50 g |
Wartość energetyczna | 1302 kJ / 315 kcal | 651 kJ / 158 kcal | 8% |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
1,6 g 0,2 g |
0,8 g 0,1 g |
1% <1% |
Węglowodany, w tym: - cukry |
45,9 g 2,7 g |
23 g 1,4 g |
9% 2% |
Błonnik | 15,7 g | 7,9 g | - |
Białko | 21,4 g | 10,7 g | 21% |
Sól** | 0,05 g | 0,02 g | <1% |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 100 g |
Potas Wapń Fosfor Magnez Żelazo Tiamina Ryboflawina |
1188 mg 163 mg 437 mg 169 mg 6,9 mg 0,67 mg 0,23 mg |
594 mg 82 mg 219 mg 84,5 mg 3,5 mg 0,34 mg 0,12 mg |
59% 20% 62% 45% 49% 61% 16% |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.