Soja ziarno
  • Soja ziarno
Tagi: ziarna soja
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki

Soja ziarno

3,00 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

SOJA ZIARNO

Królowa azjatyckiej kuchni, podstawa diety wegetarian i wegan, sojuszniczka kobiet w okresie menopauzy. Mówi się o niej, że łączy wartości odżywcze mięs z bogactwem witamin i minerałów roślin. Soja - jedni nie wyobrażają sobie bez niej kuchni, inni sceptycznie wyrażają się o jej rosnącej popularności.

Ziarnko do ziarnka…

Chociaż Chińczycy zajadają się nią już od 4 tysięcy lat to mieszkańcy Europy dopiero poznają jej możliwości. Ta roślina strączkowa swoją rosnącą popularność zawdzięcza wyjątkowo wysokiej zawartości białka oraz wręcz nieskończonym możliwościom kulinarnym. W przeciwieństwie do mięsa nie zawiera cholesterolu i dostarcza sporą dawkę błonnika. Zawarte w soi fitoestrogeny pomagają zaś łagodzić objawy menopauzy i niwelować ryzyko zachorowania na nowotwory.

To fu czy tofu?  

Soja to prawdziwy skarb roślinożerców! Powstaje z niej wszystko, co potrzebne jest do stworzenia smacznej, zdrowej i sycącej bezmięsnej kuchni - od wszelkiego typu nabiału po zamienniki drobiu, wieprzowiny i wołowiny. Nie byłoby bez niej kultowego już tofu, przemienianego w niebywałe odpowiedniki twarożków, słonych serów, słodkich serników, bezjajecznych past i majonezów, jogurtów, pachnących wędzonką skwarek i w wielu innych.



Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 100 g

Wartość energetyczna

1867 kJ/446 kcal

934 kJ/223 kcal

11 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

19,94 g

2,88 g

9,97 g

5,76 g

14 %

29 %

Węglowodany

- w tym cukry

30,16 g

7,33 g

15,08 g

3,66 g

6 %

4 %

Błonnik

9,3 g

4,65 g

-

Białko

36,49 g

18,25 g

36 %

Sól

0,01 g

< 0,01 g

<1 %

*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). 

 

Specyficzne kody

ean13
5903229002976