Soja ziarno
SOJA ZIARNO
Królowa azjatyckiej kuchni, podstawa diety wegetarian i wegan, sojuszniczka kobiet w okresie menopauzy. Mówi się o niej, że łączy wartości odżywcze mięs z bogactwem witamin i minerałów roślin. Soja - jedni nie wyobrażają sobie bez niej kuchni, inni sceptycznie wyrażają się o jej rosnącej popularności.
Ziarnko do ziarnka…
Chociaż Chińczycy zajadają się nią już od 4 tysięcy lat to mieszkańcy Europy dopiero poznają jej możliwości. Ta roślina strączkowa swoją rosnącą popularność zawdzięcza wyjątkowo wysokiej zawartości białka oraz wręcz nieskończonym możliwościom kulinarnym. W przeciwieństwie do mięsa nie zawiera cholesterolu i dostarcza sporą dawkę błonnika. Zawarte w soi fitoestrogeny pomagają zaś łagodzić objawy menopauzy i niwelować ryzyko zachorowania na nowotwory.
To fu czy tofu?
Soja to prawdziwy skarb roślinożerców! Powstaje z niej wszystko, co potrzebne jest do stworzenia smacznej, zdrowej i sycącej bezmięsnej kuchni - od wszelkiego typu nabiału po zamienniki drobiu, wieprzowiny i wołowiny. Nie byłoby bez niej kultowego już tofu, przemienianego w niebywałe odpowiedniki twarożków, słonych serów, słodkich serników, bezjajecznych past i majonezów, jogurtów, pachnących wędzonką skwarek i w wielu innych.
Składniki
Ziarno soi
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1787 kJ / 428 kcal |
894 kJ / 214 kcal |
11 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
19,4 g 3,33 g |
9,7 g 1,67 g |
14 % 8 % |
Węglowodany - w tym cukry |
13,9 g 4,4 g |
6,95 g 2,2 g |
3 % 2 % |
Błonnik |
15 g |
7,5 g |
- |
Białko |
41,95 g |
20,98 g |
42 % |
Sól** |
0,01 g |
< 1 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.