

Dzika róża - zwana też szypszyną - to popularne zarośle o różowych pąkach, uznawane za typowy element dzikiego krajobrazu oraz obowiązkowy składnik nadzienia tradycyjnych pączków. Mało kto wie, że jej rubinowe owoce doceniane były już przez starożytnych Rzymian, a współcześnie pozyskuje się z nich cenny, choć niedoceniany sok.
Naturalny sok z dzikiej róży tłoczony na zimno z całych owoców i poddany lekkiej pasteryzacji.
Sok posiada specyficzny dla owoców zapach i smak. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się również rozwarstwiać. Kolor i smak soku jet zależny od stopnia dojrzałości owoców. Zawiera jedynie naturalnie występujące cukry w owocach.
Psia róża
Regularnemu piciu soku z dzikiej róży przypisuje szereg właściwości prozdrowotnych - od kojenia nerwów i bólu, aż po łagodzenie stanów zapalnych, wzmocnienie odporności i wiele innych. Dawniej nazywano ją psią różą, dzięki udziale w zwalczaniu wścieklizny. Obecnie jej największym walorem jest rekordowa wręcz zawartość witaminy C, aż 16-krotnie przewyższająca ilość obecną w cytrynie!
Sok z dzikiej róży
Wartość odżywcza |
100 ml |
Wartość energetyczna | 210 kJ / 50 kcal |
Białko | 0,3 g |
Węglowodany | 9,7 g |
Cukry | 9,22 g |
Tłuszcz | 0,0 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Błonnik | 2,8 g |
Po otwarciu przechowywać w temperaturze od 1* C do 7* C
100% soku z dzikiej róży
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.