KategoriaKategoria: Przyprawy
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Algieria

Karob - mączka chleba świętojańskiego

8,03 zł Brutto
Ilość:
chevron_left chevron_right

KAROB - MĄCZKA CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO

Wygląda i smakuje jak kakao, jednak z biologicznego punktu widzenia ma niewiele wspólnego z nasionami owoców kakaowca. Nazywany jest drzewem karobowym, ceratonią, szarańczynem strąkowym lub mączką chleba świętojańskiego. Karob - choć znany był już przed naszą erą - w Polsce nadal spotykany jest w niewielu kuchniach i sklepach.

Skąd się bierze karob?

Ten łudząco przypominający kakao proszek powstaje ze zmielonych strąków drzewa karobowego. Gatunek występuje w rejonach basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. Suchy klimat tych obszarów wpływa na naturalną, zminimalizowaną pod kątem środków ochrony roślin uprawę. Karob jest więc bardziej przyjazny dla człowieka i środowiska, niż pochodzące z wilgotnego klimatu Afryki i Ameryki Południowej plantacje kakaowca.

Karob lepszy niż kakao?

Wśród dietetyków i miłośników zdrowej żywności dominuje przekonanie, że szarańczyn jest lepszą wersją kakao. Posiada naturalnie słodki smak, nie zawiera kofeiny i alergenów, za to dostarcza wiele witamin z grupy B oraz sporo składników mineralnych, takich jak wapń, potas i selen. Jego czekoladowo-karmelowa nuta doskonale podkreśla smak ciast i słodkich deserów. 

Składniki

Karob proszek

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Karob jest naturalnym źródłem:

> Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Wapnia – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
> Potasu – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1263 kJ / 301 kcal

631 kJ / 150 kcal

8 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,7 g

0,1 g

0,35 g

0,05 g

1 %

< 1 %

Węglowodany

- w tym cukry

49,1 g

49,1 g

24,6 g

24,6 g

9 %

27 %

Błonnik

40 g

20 g

-

Białko

4,6 g

2,3 g

5 %

Sól**

0,09 g

0,05 g

1 %

Witaminy i składniki mineralne

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 100 g

Żelazo

2,9 mg

1,5 mg

21 %

Wapń

348 mg

174 mg

44 %

Potas

827 mg

414 mg

41 %

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

 INFORMACJE O ALERGENACH 

W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Algieria

Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Zobacz także