Pasta kokosowa Targroch 500 g
  • Pasta kokosowa Targroch 500 g
KategoriaKategoria: Orzechy, pasty i przekąski
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Indonezja

Pasta kokosowa

11,70 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Pasta kokosowa 500 g 11,70 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Pasta kokosowa 100% naturalna

Kokos to w polskiej kuchni nadal produkt bardzo egzotyczny. Nazywany jest orzechem, chociaż znacznie odbiega od wyglądu i smaku pozostałych przedstawicieli tej grupy. W przeciwieństwie do nich nie posiada jadalnego jądra, lecz wodę oraz słodki i delikatnie tłusty miąższ. To właśnie z niego powstaje wyśmienita pasta kokosowa, zwana też musem kokosowym.

1 roślina – wiele możliwości

Ten największy na świecie orzech jest owocem palmy kokosowej. W innych językach jej nazwa tłumaczona jest jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”  oraz „drzewo o tysiącu zastosowań”. Rzeczywiście, żadna część tej rośliny się nie marnuje. Sam owoc ma imponującą liczbę zastosowań. Z grubej, włóknistej łupiny tworzy się bardzo oryginalne i ekologiczne rękodzieło, takie jak donice czy lampy. Jego wewnętrzną ścianę pokrywa gruba warstwa miąższu – jest to bielmo, po wysuszeniu zwane koprą. Sam środek to z kolei orzeźwiająca woda kokosowa, czyli płynna postać bielma.

Jak mus to mus!

Pasta z kokosa nie jest tak powszechnie znana jak wiórki, woda, olej czy mleko kokosowe. Posiada jednak znacznie więcej zastosowań, pełniąc rolę bazy, z której można przygotować inne kokosowe artykuły domowym sposobem. W przeciwieństwie do samego orzecha kokosowego jest niedroga, wydajna i ogólnodostępna. Z jej otwarciem poradzi sobie każdy, co w przypadku kokosa nie jest tak oczywiste. Dodatkowo mus kokosowy nie zawiera żadnych sztucznych substancji, słodzików, barwników i konserwantów, które zwykle występują w wiórkach i mleku kokosowym. Składa się wyłącznie z mielonego bielma. W warunkach chłodniczych przybiera postać stałą, zaś w trakcie obróbki termicznej zyskuje delikatną, kremową konsystencję. Jego smak to kwintesencja kokosa – subtelna słodycz tropików. 

Jak wykorzystać mus kokosowy?

- tak jak lubisz! Pasta kokosowa daje wręcz nieograniczone możliwości kulinarne. Podkreśla smak dań słodkich i wytrawnych. Można dodać ją do azjatyckiego curry, swojskiego puddingu ryżowego, śniadaniowej owsianki lub domowych lodów w zdrowszej wersji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z niej  także domowe mleko kokosowe. Aby je otrzymać wystarczy w odpowiedniej proporcji zblendować wodę z musem. I gotowe!

Smaczny, ale czy wartościowy?

Miąższ kokosa to źródło błonnika odpowiadającego za uczucie sytości i perystaltykę jelit. Dostarcza także najpotrzebniejsze minerały, takie jak potas, magnez i żelazo. Zawiera witaminę D – ważną szczególnie zimną – oraz K, która wspiera pracę mózgu i pomaga w koncentracji. Każdy kto przepada za jego smakiem może więc delektować się nim bez wyrzutów sumienia – przez cały rok. 

Składniki

100% Pasta z miąższu kokosa

100% NATURALNA
BEZ DODATKU OLEJU PALMOWEGO

BEZ DODATKU SOLI I CUKRU

 

Przechowywanie

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy.

Dodatkowe informacje

Olej z kokosa na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 25 g

%RWS* w 25 g

Wartość energetyczna

2848 kJ / 691 kcal

712 kJ / 173 kcal

9 %

Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

67 g
63 g

16,75 g
15,25 g

24 %
79 %

Węglowodany
- w tym cukry

9,1 g
0 g

2,28 g
0 g

< 1 %
0 %

Błonnik

15 g

3,75 g

-

Białko

6,1 g

1,53 g

3 %

Sól**

0,04 g

0,01 g

< 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Indonezja