Ryż naturalny brązowy
  • Ryż naturalny brązowy
  • Ryż naturalny brązowy
Tagi: ryż
Kategoria: Kasze i ryże

Ryż naturalny brązowy

25,00 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

Ryż brązowy – ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę (plewy).
Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym.
Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor.

Zastosowanie :
Brązowy ryż wymaga dłuższego czasu gotowania w porównaniu do ryżu białego.  Może być przyrządzany na słodko (np. z owocami, rodzynkami itd.) oraz w pikantny sposób.
Ryż brązowy można serwować z mięsem i w potrawach jarskich z warzywami czy jajami, podobnie jak ryż biały.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1500kJ / 354 kcal

750 kJ / 177 kcal

9 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

3,2 g

0,8 g

1,6 g

0,4 g

2 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

72 g

0,7 g

36 g

0,35 g

14 %

1 %

Błonnik

3,1 g

1,55 g

-

Białko

7,7 g

3,85 g

8 %

Sól**

0,03 g

0,02 g

< 1 %

Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Specyficzne kody

ean13
5903229006738