Ryż czarny
Ryż czarny
Ryż czarny jest jedną z mało znanych odmian ryżu. Jest to ryż kleisty, bardzo pożywny i sycący, a w smaku lekko orzechowy. Do jego odmian należą: tajski czarny ryż jaśminowy oraz indonezyjski czarny ryż. Zastosowania ryżu czarnego są różnorodne, chociażby jako dodatek do dań głównych poprzez składnik sushi oraz sałatek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziarna należy opłukać letnią wodą, ryż wsypać do garnka i zalać wodą (proporcja: szklanka ryżu na dwie szklanki wody), dodać szczyptę soli. Ryż gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 – 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1529 kJ / 360 kcal |
765 kJ / 180 kcal |
9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,9 g 0 g |
1,5 g 0 g |
2 % 0 % |
Węglowodany - w tym cukry |
76,1 g 0 g |
38 g 0 g |
15 % 0 % |
Błonnik |
4,9 g |
2,5 g |
- |
Białko |
7,5 g |
3,8 g |
8 % |
Sól |
0 g |
0 g |
0 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.