Kasza gryczana niepalona
Kasza gryczana niepalona (nieprażona)
Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada kremową barwę z odcieniami zielonkawymi - seledynowymi. Charakteryzuje się mniej intensywnym, delikatniejszym smakiem niż kasza gryczana palona.
Kasza gryczana jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.
Zastosowanie
> Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, wszelkimi gulaszami czy sosami np. grzybowymi.
> Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki, ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu.
> W połączeniu z białym serem i warzywami stanowić będzie świetny farsz do naleśników i pierogów, a w połączeniu z grzybami - wegetariański farsz do gołąbków.
> Można robić z niej również kotlety i faszerować warzywa.
> Jest świetnym składnikiem sałatek.
Sposób przygotowania
Kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok. 10 – 15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalać. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody. W ten sposób cała woda, w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kasza gryczana jest naturalnym źródłem:
> Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Cynku – pomaga zachować zdrowe włosy, skore i paznokcie.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1469 kJ / 347 kcal |
735 kJ /174 kcal |
9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,1 g 0,6 g |
1,6 g 0,3 g |
2 % 1 % |
Węglowodany - w tym cukry |
63,4 g 2,9 g |
31,7 g 1,5 g |
12 % 2 % |
Błonnik |
5,9 g |
2,95 g |
- |
Białko |
13,5 g |
6,8 g |
14 % |
Sól** |
0,01 g |
< 0,01 g |
< 1 % |
Witaminy i składniki mineralne |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 100 g |
Żelazo |
2,8 mg |
1,4 mg |
20 % |
Magnez |
218 mg |
109 mg |
58 % |
Cynk |
3,5 mg |
1,8 mg |
35 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.