KategoriaKategoria: Kasze i ryże
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Kasza gryczana prażona

4,60 zł Brutto
Ilość:
chevron_left chevron_right

Kasza gryczana prażona (palona)

Kasza gryczana prażona wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki poddanych prażeniu.

Kasza gryczana jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.

Zastosowanie

> Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, wszelkimi gulaszami czy sosami np. grzybowymi.
> Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki, ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu.
> W połączeniu z białym serem i warzywami stanowić będzie świetny farsz do naleśników i pierogów, a w połączeniu z grzybami - wegetariański farsz do gołąbków.
> Można robić z niej również kotlety i faszerować warzywa.
> Jest świetnym składnikiem sałatek.

Sposób przygotowania

Kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok. 10 – 15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalać. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody. W ten sposób cała woda, w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Kasza gryczana jest naturalnym źródłem:

> Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Cynku – pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1469 kJ / 347 kcal

735 kJ /174 kcal

9 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

3,1 g

0,6 g

1,6 g

0,3 g

2 %

1 %

Węglowodany

- w tym cukry

63,4 g

2,9 g

31,7 g

1,5 g

12 %

2 %

Błonnik

5,9 g

2,95 g

-

Białko

13,5 g

6,8 g

14 %

Sól**

0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 100 g

Żelazo

2,8 mg

1,4 mg

20 %

Magnez

218 mg

109 mg

58 %

Cynk

3,5 mg

1,8 mg

35 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdałyprodukty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Polska

Zobacz także