KategoriaKategoria: Kasze i ryże
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Kasza gryczana prażona

4,20 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

Kasza gryczana prażona (palona)

Kasza gryczana prażona wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki poddanych prażeniu.

Kasza gryczana jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.

Zastosowanie

> Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, wszelkimi gulaszami czy sosami np. grzybowymi.
> Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki, ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu.
> W połączeniu z białym serem i warzywami stanowić będzie świetny farsz do naleśników i pierogów, a w połączeniu z grzybami - wegetariański farsz do gołąbków.
> Można robić z niej również kotlety i faszerować warzywa.
> Jest świetnym składnikiem sałatek.

Sposób przygotowania

Kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok. 10 – 15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalać. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody. W ten sposób cała woda, w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Kasza gryczana jest naturalnym źródłem:

> Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy , paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1407 kJ / 336 kcal

704 kJ / 168 kcal

8 %

Tłuszcz

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone

3,1 g

0,6 g

1,6 g

0,3 g

2 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

69,3 g

0,7 g

34,7 g

0,4 g

13 %

< 1 %

Błonnik

5,9 g

3 g

-

Białko

12,6 g

6,3 g

13 %

Sól**

< 0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 50 g

Tiamina (Witamina B1)

0,54 mg

49 %

0,27 mg

Witamina B6

0,67 mg

48 %

0,34 mg

Magnez

218 mg

58 %

109 mg

Potas

443 mg

22 %

222 mg

Fosfor

459 mg

66 %

230 mg

Cynk

2,8 mg

20 %

1,4 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdałyprodukty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Polska