Inulina
  • Inulina
  • Inulina
Tagi: inulina
KategoriaKategoria: Cukry i słodziki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Holandia

Inulina

15,50 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

INULINA

Z chemicznego punktu widzenia inulina jest składającym się z 30-35 cząsteczek monocukrów polisacharydem. Praktycznie rzecz ujmując to błonnik rozpuszczalny, występujący w dolnych partiach niektórych warzyw - cykorii, pora, topinamburu i innych. Wykazuje właściwości prebiotyczne, przyczyniając się do wzrostu korzystnej mikroflory jelitowej.

Co to jest?

Inulina jest pozbawionym smaku proszkiem, nieco zbliżonym wyglądem do skrobi. To podobieństwo sprawia, że często nazywana jest skrobią georginiową. Jako błonnik zapewnia uczucie sytości i wpływa na poprawę metabolizmu oraz obniżenie cholesterolu. Wszystko to czyni inulinę produktem skutecznie wspomagającym odchudzanie.

Z czym to się je?

Neutralny, delikatnie słodki smak skrobi georginiowej stwarza spore możliwości w jej zastosowaniu. Inulinę można dodać do ciast i deserów w celach prozdrowotnych lub wykorzystać jej właściwości zagęszczające podczas przygotowywania past, sosów i zup. Inulina bywa też stosowana jako składnik pieczywa czy naleśników. W trakcie gotowania przyjmuje nieco galaretowatą konsystencję, przez co bywa naturalnym odpowiednikiem żelatyny. Ten drobny dodatek wprowadza istotną zmianę, poprawiając wchłanianie minerałów w organizmie oraz wzmacniając układ odpornościowy.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1000 kJ/240 kcal

500 kJ/120 kcal

6%

Tłuszcz

0 g

0 g

-

Węglowodany

w tym cukry

Inulina

97 g

7 g

90 g

49 g

3,5 g

45 g

19%

4 %

-

Błonnik

90 g

45 g

-

Białko

0 g

0 g

-

Sól

0 g

0 g

-

Możliwe naturalne odchylenia.**RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Opis

Kraj pochodzenia
Holandia

Specyficzne kody

ean13
5903229004307