Soczewica czerwona

Kraj pochodzenia: Kanada/Turcja

Soczewica czerwona Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Soczewica czerwona
500 g
400

    Soczewica jest rośliną motylkową, o strąkach zawierających jedno lub dwa nasiona o okrągłym, owalnym lub sercowatym kształcie. Ziarno soczewicy ma barwę w odcieniu brązowym, zielonym i czerwonym, charakteryzujące się nadzwyczajnym, wyrazistym smakiem.

    Zastosowanie: Świetnie smakują zupy , w których występuje w głównej i jedynej roli. Zmielona , jest fantastyczną bazą do wszelkiego typu wypełnień , a także kotletów. Zmiksowana z cytryną , oliwą i innymi przyprawami , daje pyszne i wielosmakowe pasty do kanapek. Z soczewicy można robić pyszne pasztety . Można z niej wyczrarować farsze do gołąbków , krokietów czy pierogów.Ugotowana i wystudzona doskonale uzupełnia różne sałatki .

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 100 g

    Wartość energetyczna

    1499 kJ/358 kcal

    750 kJ/179 kcal

    9 %

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    2,17 g

    2,4 g

    1,08 g

    1,2 g

    2 %

    6 %

    Węglowodany

    - w tym cukry

    63,01 g

    2,03 g

    31,5 g

    1,02 g

    1 %

    1 %

    Błonnik

    10,8 g

    5,4 g

    -

    Białko

    23,91 g

    11,95 g

    24 %

    Sól

    0,02 g

    0,01 g

    <1 %

    *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). 

      Tagi:
    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch