TARGROCH Soczewica zielona 500 g
  • TARGROCH Soczewica zielona 500 g
  • TARGROCH Soczewica zielona
Tagi: soczewica
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Kanada

Soczewica zielona

4,99 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Soczewica zielona 500 g 4,99 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

SOCZEWICA ZIELONA

To jedna z pierwszych roślin uprawianych na świecie. Obecnie jej największe plantacje porastają Kanadę, Indie, Turcję oraz USA. Należy do rodziny bobowatych, wcześniej zwanych motylkowymi. Soczewica to jedno z najpopularniejszych warzyw strączkowych. Jej zielona odmiana nie jest tak często wykorzystywana jak czerwona, jednak ceni się ją przede wszystkim za delikatny smak, konsystencję i wysoką zawartość białka.

Chcemy grać w zielone!

Zieloną soczewicę doceniają przede wszystkim wegetarianie, przyczyniając się do jej częstszej obecności na stołach i w restauracyjnych kartach dań. Zawartość białka na poziomie blisko 25% oraz jego wysoka przyswajalność sprawia, że jest to doskonały zamiennik mięsa. Poza tym, te drobne, okrągłe nasiona dostarczają sporo błonnika, niewielką liczbę kalorii oraz ważne dla organizmu aminokwasy. Posiadają niski indeks glikemiczny oraz są źródłem żelaza, fosforu, magnezu, a także witamin z grupy B. 

Na sypko, na szybko!

Soczewica zielona to warzywo o subtelnym smaku i szerokim zastosowaniu. Podczas obróbki termicznej nie rozpada się tak jak odmiana czerwona, zachowując sypkość. Jej ogromnym atutem jest fakt, że w przeciwieństwie do innych strączków, nie wymaga namaczania przed gotowaniem. Nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek, zup, past, pasztetów, kotletów czy dań jednogarnkowych. Jako składnik farszu znakomicie komponuje się w pierogach, krokietach i zapiekanych warzywach. Przepada za towarzystwem cebulki, grzybów i świeżych ziół. 

Soczewica

Soczewica jest rośliną motylkową, o strąkach zawierających jedno lub dwa nasiona o okrągłym, owalnym lub sercowatym kształcie. Ziarno soczewicy ma barwę w odcieniu brązowym, zielonym i czerwonym, charakteryzujące się nadzwyczajnym, wyrazistym smakiem. Na podstawie zawartych składników można soczewicę uznać za potężny, odżywczy składnik, pozytywnie działający na nasz organizm.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Zastosowanie

Świetnie smakują zupy, w których występuje w głównej i jedynej roli. Zmielona jest fantastyczną bazą do wszelkiego typu wypełnień, a także kotletów. Zmiksowana z cytryn, oliwą i innymi przyprawami, daje pyszne i wielosmakowe pasty do kanapek. Z soczewicy można robić pyszne pasztety. Można z niej wyczarować farsze do gołąbków, krokietów czy pierogów. Ugotowana i wystudzona doskonale uzupełnia różne sałatki.

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1231 kJ / 344 kcal

616 kJ / 172 kcal

9 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

1,1 g

0,2 g

0,55 g

0,1 g

1 %

1 %

Węglowodany

- w tym cukry

29,6 g

2,0 g

14,8 g

1,0 g

6 %

1 %

Błonnik

30,5 g

15,3 g

-

Białko

25,8 g

12,9 g

26 %

Sól**

0,02 g

0,01 g

< 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Kanada

Zobacz także