Quinoa - komosa ryżowa
  • Quinoa - komosa ryżowa
  • Quinoa - komosa ryżowa
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki

Quinoa - komosa ryżowa

5,80 zł Brutto
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

QUINOA – KOMOSA RYŻOWA

Quinoa – pochodzi z Ameryki Południowej, co tłumaczy jej nieco egzotyczną nazwę. Już 5 tysięcy lat temu była podstawą posiłków wojowników z imperium Inków. W Polsce często występuje jako komosa ryżowa – chociaż brzmi bardziej swojsko, to nadal mało kto wie, jak smakuje, z czym ją przyrządzić i...

… co to właściwie jest?

W swoim naturalnym środowisku, na wysokogórskich terenach Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile nazywana jest matką wszystkich zbóż, ale tak naprawdę zbożem nie jest. Ten wdzięczny przydomek zawdzięcza swoim właściwościom odżywczym – bardzo cennym i nie często spotykanym w jednej roślinie.

Komosa ryżowa w kuchni

Quinoa charakteryzuje się subtelnym smakiem z orzechową nutą, przez co pasuje do wielu potraw – zazwyczaj słonych, ale niekiedy też słodkich. Przed ugotowaniem wystarczy ją przepłukać i opcjonalnie podprażyć na suchej patelni, w celu wydobycia głębszego smaku. Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans.

Quinoa sprawdzi się zamiast kaszy, makaronu czy ziemniaków, w towarzystwie mięs, warzyw i sosów. Doskonale podkreśli smak sałatek i roślinnych kotletów oraz dopełni dietetyczny lunch box. Zasmakują w niej miłośnicy nowych smaków oraz klasycznych potraw w nowoczesnym wydaniu. 

Komosa ryżowa - quinoa jest naturalnym żródłem :

  • Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
  • Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego
  • Fosforu - wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów 
  • Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy , paznockie , skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji dziennej 50 g

% RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1540 kJ/ 368 kcal

770 kJ/ 184 kcal

9,00%

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

6,1 g

0,706 g

3,04 g

0,35 g

4 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

57,16 g

0,1 g

28,58 g

0,05 g

11 %

< 1 %

Błonnik

7 g

3,5 g

-

Białko

14,12 g

7,06 g

14 %

Sól**

0,012 g

0,006 g

< 1 %

Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Informacje o alergenachW zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Specyficzne kody

ean13
5903229000934