KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Paragwaj

Nasiona Chia (szałwia hiszpańska)

5,35 zł Brutto
Ilość:
chevron_left chevron_right

NASIONA CHIA (SZAŁWIA HISZPAŃSKA)

Entuzjaści szałwii hiszpańskiej twierdzą, że ta była znana i ceniona już w czasach starożytnych. Mieli się w niej lubować Aztekowie i Indianie, czerpiąc z drobnych nasion chia sprawność fizyczną i psychiczną. Jak to możliwe, że kilka tysięcy lat później w dobie zdrowego odżywiania i produktów eko dopiero odkrywamy moc tych pradawnych roślin? 

Chia, czyli siła

Istnieją dwie – nie wykluczające się – teorie na temat pochodzenia i znaczenia słowa chia. Jedna z nich głosi, że w języku starożytnych Majów symbolizowało ono siłę. Druga zaś twierdzi, że nazwa ta powstała od słowa chian, znaczącego w języku nahualth oleisty. Prawdopodobnie już w tak odległych czasach nasi przodkowie mieli świadomość, że szałwia hiszpańska jest doskonałym surowcem do produkcji wysokogatunkowego oleju.    

Szałwia hiszpańska należy do najstarszych roślin uprawnych. Jej plantacje spotykane są głównie w Meksyku i Gwatemali, a rzadziej także w Boliwii, Australii, Argentynie i Ekwadorze. W Europie nie jest jeszcze znana i stosowana na szeroką skalę. Wynika to z faktu, że nasiona chia zostały zatwierdzone jako produkt spożywczy przez Unię Europejską stosunkowo niedawno – w 2009 roku. 

Chia – małe nasiona, wielka moc 

Wyglądają tak niepozornie, że trudno podejrzewać je o bycie prawdziwą bombą witaminową i energetyczną. Zawarte w szałwii hiszpańskiej wartości odżywcze przyczyniają się do: 

- poprawy pamięci i koncentracji, 

- wzmocnienia odporności, 

- obniżenia poziomu złego cholesterolu,

- likwidacji wolnych rodników (a więc opóźnienia procesów starzenia),

- usprawnienia pracy przewodu pokarmowego, 

- poprawy stanu włosów, skóry i paznokci, 

- dodania energii i sił witalnych.

Jak smakują nasiona chia?    

Szałwia hiszpańska nie ma określonego smaku i zapachu. Jej neutralny charakter sprawia, że może być dodawana właściwie do wszystkiego. Nie wymaga mielenia ani obróbki termicznej. Posiada za to ciekawą cechę, którą warto wykorzystać podczas przygotowywania napojów i deserów. 

Chia z łatwością wchłania wodę i tłuszcz, wykazując właściwości zagęszczające. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, soków, koktajli czy kremów. Na bazie nasion chia powstają odżywcze puddingi, gęste napoje czy popularne obecnie smoothie. Szałwia hiszpańska coraz częściej stanowi także bazę deserów, składnik dietetycznych ciast i wypieków. Dodatek w postaci tych drobnych nasion pozwala nie tylko ingerować w konsystencję potraw, ale także w prosty sposób wzbogacać je o prozdrowotne właściwości. 

Zalecana dzienna porcja

Zalecana dzienna ilość spożycia szałwii hiszpańskiej to ok. 3 łyżeczki, czyli 15 g. Ilość składników odżywczych, jakie dostarcza ta porcja obrazuje poniża tabela. 

Sposób użycia

Nasiona chia można dodawać całe lub zmielone do musli, jogurtu, owsianek, sałatek oraz wypieków.

Przechowywanie

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Nasiona chia są naturalnym źródłem:

> Żelaza - pomaga w w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszania uczucia zmęczenia i znużenia.
> Wapnia - pomaga w  utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 15 g

%RWS* w 15 g

Wartość energetyczna

1861 kJ / 443 kcal

279 kJ / 66 kcal

3 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

30,74 g

3,33 g

4,6 g

0,5 g

7 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

7,72 g

0 g

1,16 g

0 g

< 1 %

0 %

Błonnik

34,4 g

5,2 g

-

Białko

16,54 g

2,5 g

5 %

Sól**

0,04 g

< 0,01 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

w 100 g

w porcji 15 g

%RWS* w 100 g

Żelazo

7,72 mg

1,16 mg

55 %

Wapń

631 mg

95 mg

79 %

Magnez

335 mg

50 mg

89 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdałyprodukty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Paragwaj

Zobacz także