KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Boliwia / Meksyk

Nasiona Chia (szałwia hiszpańska)

5,20 zł Brutto
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

NASIONA CHIA (SZAŁWIA HISZPAŃSKA)

Entuzjaści szałwii hiszpańskiej twierdzą, że ta była znana i ceniona już w czasach starożytnych. Mieli się w niej lubować Aztekowie i Indianie, czerpiąc z drobnych nasion chia sprawność fizyczną i psychiczną. Jak to możliwe, że kilka tysięcy lat później w dobie zdrowego odżywiania i produktów eko dopiero odkrywamy moc tych pradawnych roślin? 

Chia, czyli siła

Istnieją dwie – nie wykluczające się – teorie na temat pochodzenia i znaczenia słowa chia. Jedna z nich głosi, że w języku starożytnych Majów symbolizowało ono siłę. Druga zaś twierdzi, że nazwa ta powstała od słowa chian, znaczącego w języku nahualth oleisty. Prawdopodobnie już w tak odległych czasach nasi przodkowie mieli świadomość, że szałwia hiszpańska jest doskonałym surowcem do produkcji wysokogatunkowego oleju.    

Szałwia hiszpańska należy do najstarszych roślin uprawnych. Jej plantacje spotykane są głównie w Meksyku i Gwatemali, a rzadziej także w Boliwii, Australii, Argentynie i Ekwadorze. W Europie nie jest jeszcze znana i stosowana na szeroką skalę. Wynika to z faktu, że nasiona chia zostały zatwierdzone jako produkt spożywczy przez Unię Europejską stosunkowo niedawno – w 2009 roku. 

Chia – małe nasiona, wielka moc 

Wyglądają tak niepozornie, że trudno podejrzewać je o bycie prawdziwą bombą witaminową i energetyczną. Zawarte w szałwii hiszpańskiej wartości odżywcze przyczyniają się do: 

- poprawy pamięci i koncentracji, 

- wzmocnienia odporności, 

- obniżenia poziomu złego cholesterolu,

- likwidacji wolnych rodników (a więc opóźnienia procesów starzenia),

- usprawnienia pracy przewodu pokarmowego, 

- poprawy stanu włosów, skóry i paznokci, 

- dodania energii i sił witalnych.

Nasiona chia dostarczają 8x więcej Omega-3 niż łosoś atlantycki, 6x więcej wapnia niż krowie mleko i aż 3x więcej żelaza, niż uznawany za jego skarbnicę szpinak!



Jak smakują nasiona chia?    

Szałwia hiszpańska nie ma określonego smaku i zapachu. Jej neutralny charakter sprawia, że może być dodawana właściwie do wszystkiego. Nie wymaga mielenia ani obróbki termicznej. Posiada za to ciekawą cechę, którą warto wykorzystać podczas przygotowywania napojów i deserów. 

Chia z łatwością wchłania wodę i tłuszcz, wykazując właściwości zagęszczające. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, soków, koktajli czy kremów. Na bazie nasion chia powstają odżywcze puddingi, gęste napoje czy popularne obecnie smoothie. Szałwia hiszpańska coraz częściej stanowi także bazę deserów, warstwę dietetycznych ciast oraz składnik wypieków. Dodatek w postaci tych drobnych nasion pozwala nie tylko ingerować w konsystencję potraw, ale także w prosty sposób wzbogacać je o prozdrowotne właściwości. 

Zalecana ilość spożycia szałwii hiszpańskiej to ok. 3 łyżeczki dziennie, czyli 15 g. Ilość składników ożywczych, jakie dostarcza ta porcja obrazuje poniża tabela. 

Sposób użycia

Nasiona chia można dodawać całe lub zmielone do musli, jogurtu, owsianek, sałatek oraz wypieków.

Zalecana dzienna porcja

Zaleca się spożywać regularnie pamiętając, aby ich dzienne spożycie nie przekroczyło 15 g (około 3 łyżeczki).

Przechowywanie

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Nasiona chia są naturalnym źródłem:

> Żelaza - które pomaga w transporcie tlenu oraz prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszania uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Fosforu - który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 15 g

%RWS* w 15 g

Wartość energetyczna

1916 kJ / 464 kcal

287 kJ / 70 kcal

4 %

Tłuszcz

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone

32,6 g

2,9 g

4,9 g

0,4 g

7 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

7,7 g

1 g

1,2 g

0,2 g

< 1 %

< 1 %

Błonnik

29,7 g

4,5 g

-

Białko

20,1 g

3,0 g

6 %

Sól**

0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 15 g

Wapń

631 mg

79 %

94,7 mg

Żelazo

7,7 mg

55 %

1,2 mg

Magnez

335 mg

89 %

50,3 mg

Fosfor

860 mg

123 %

129 mg

Cynk

4,6 mg

46 %

0,7 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdałyprodukty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Boliwia / Meksyk

Specyficzne kody

ean13
5903229001283