KategoriaKategoria: Suplementy diety
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Babka płesznik ziarno

9,90 zł Brutto

Babka płesznik jest szczególnie ceniona ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika, przez co może stanowić doskonały środek na zaparcia i odchudzanie.

Ilość:
chevron_left chevron_right

Babka płesznik

Babka płesznik, znana również pod nazwą pchlica, płesznik, pchle nasienie czy Plantago psyllium. Nasiona babki to gatunek rocznej rośliny z rodziny babkowatych. Uprawiana jest głównie w rejonie Morza Śródziemnego, w Indiach czy Pakistanie.

 TAJEMNICZE PLANTAGO PSYLLIUM 

Właściwości Plantago psyllium znane są od czasów starożytnych, szczególnie cenione ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika, przez co może stanowić doskonały środek na zaparcia i odchudzanie. Dlaczego te nasiona są tak wyjątkowe? Małe ziarenka babki płesznik są bogate w białko, polisacharydy, tłuszcze i błonnik - w 100 g znajdziemy go ponad 50 g.

 ZASTOSOWANIE 

Babka płesznik świetnie sprawdzi się na dolegliwości układu pokarmowego. Po spożyciu nasion babki płesznik, w jelitach tworzy się śluz, który ułatwia wypróżnianie. W dzisiejszych czasach wysoko przetworzonej żywności i siedzącego trybu życia, Plantago psyllium jest zbawienne dla wielu osób. Śluz, który jest wytwarzany przez te małe nasiona działa również osłonowo i łagodząco.

Ziarna płesznika są obowiązkowym dodatkiem każdej diety odchudzającej. Pęczniejące w naszym żołądku ziarna prowadzą do szybszego uczucia sytości oraz przyspieszają przemianę materii. Błonnik, który jest zawarty w nasionach babki płesznik poprawia stężenie glukozy oraz insuliny we krwi oraz reguluje poziom cholesterolu.

 SPOSÓB UŻYCIA 

Zaleca się spożywać dwa razy dziennie po 7 gramów (2 łyżeczki) około 30 minut przed posiłkiem. Wsypać do szklanki i zalać letnią wodą, odczekać około 5 minut. Podczas stosowania ziarna babki płesznik zaleca się pić około 2 litrów wody.

Ziarna babki płesznik można również dodać do owsianki, jaglanki, jogurtu, musli, koktajli, sałatek, deserów czy wypieku pieczywa.

 PRZECIWWSKAZANIA 

Babka płesznik nie jest polecana osobom z niedrożnością jelit, stanami skurczowymi, z chorobami przełyku, układu pokarmowego, refluksie oraz przy silnych biegunkach.

 WARUNKI PRZECHOWYWANIA 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 SKŁADNIKI 

Ziarno babki płesznik (Plantago psyllium)

 

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 14 g

%RWS* w 14 g

Wartość energetyczna

1137 kJ / 276 kcal

159 kJ / 39 kcal

2 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

7,3 g

1,0 g

1,02 g

0,14 g

1 %

1 %

Węglowodany

- w tym cukry

13 g

0,6 g

1,82 g

0,08 g

1 %

< 1 %

Błonnik

51 g

7,14 g

-

Białko

14 g

1,96 g

4 %

Sól**

 0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

 

 INFORMACJE O ALERGENACH 

W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające glutenorzeszki ziemnesojaróżne orzechysezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Polska

Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Zobacz także