Pszenica obrobiona to jeden ze składników popularnej potrawy bożonarodzeniowej - kutii.
PRZEPIS NA KUTIĘ
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pszenicę namoczyć w wodzie dzień wcześniej, kolejnego dnia ugotować do miękkości i odcedzić. Mak wypłukać wodą, zalać mlekiem lub napojem roślinnym i gotować na małym ogniu do miękkości, następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie.
W misce łączymy wszystkie składniki (pszenica, mak, ziarenka wanilii, miód, bakalie), bardzo dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej do lodówki na całą noc.
SKŁADNIKI
Pszenica
|
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
|
Wartość energetyczna |
1487 kJ / 352 kcal |
744 kJ / 176 kcal |
9 % |
|
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,4 g 0,5 g |
1,2 g 0,3 g |
2 % 1 % |
|
Węglowodany - w tym cukry |
62,8 g 2,5 g |
31,4 g 1,3 g |
12 % <1 % |
|
Błonnik |
11,4 g |
5,7 g |
- |
|
Białko |
12,6 g |
6,3 g |
13 % |
|
Sól** |
0,01 g |
<0,01 g |
<1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z naturalnie występującego sodu.
INFORMACJA O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.