KategoriaKategoria: Soki

Sok z suszonych śliwek kalifornijskich

10,50 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

SOK Z SUSZONYCH ŚLIWEK KALIFORNIJSKICH TAYLOR

Uznawane są za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Powstają w wyniku suszenia owoców śliwy – zwłaszcza węgierki – z kalifornijskich upraw. Proces ten gwarantuje im bogaty, skoncentrowany smak i znacznie więcej walorów prozdrowotnych niż w świeżych owocach. Suszone śliwki kalifornijskie to znakomita przekąska i kulinarny dodatek. Mało kto wie, że z tych bakalii przygotowuje się także znakomity sok. 

Naturalnie na zaparcia

Suszenie śliwek to zwyczaj praktykowany już w starożytności. Obecnie wiadomo, że owoce węgierek zawdzięczają mu nie tylko szlachetny smak, ale także dodatkowe właściwości – szczególnie wspierające trawienie, perystaltykę i utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Śliwki suszone zawierają aż 7 razy więcej błonnika pokarmowego niż ich świeże odpowiedniki. Dlatego powinny spożywać je osoby na diecie i z nadmiernym apetytem. Dodatkową rolę w układzie pokarmowym spełnia sorbitol obecny w skórce tych kalifornijskich bakalii. To słodzik polecany osobom chorującym na cukrzycę, który odpowiada także za wilgotność i konsystencję produktu. Dzięki niemu sok z suszonych śliwek kalifornijskich daje efekt delikatnie przeczyszczający, zapobiegając zaparciom. Dla wzmocnienia tego działania wystarczy nieco podgrzać sok i pić ciepły, ale nie gorący.    

Węgierki z... Kalifornii

Najlepsze suszone śliwki, z których produkowany jest sok Taylor, wbrew pozorom nie pochodzą z Węgier, lecz z Kalifornii. To właśnie tam uprawiane są najlepsze węgierki, zwane śliwkami kalifornijskimi. Ta wyjątkowo aromatyczna, jędrna i pyszna odmiana gwarantuje doskonałą jakość soku, bez dodatku sztucznych barwników, słodzików i konserwantów. Sok z suszonych śliwek kalifornijskich Taylor składa się w 100% z zagęszczonego soku poddanego pasteryzacji. Tak naturalny skład gwarantuje doskonały smak i maksimum wartości odżywczych. 

Nie tylko dla jelit 

Suszone śliwki kalifornijskie poza dbaniem o prawidłową perystaltykę jelit, wykazują szereg innych, dobroczynnych właściwości. Mało kto wie, że owoce te po ususzeniu uznawane są za jeden z najsilniejszych antyoksydantów, czyli substancji niwelujących działanie wolnych rodników. Są odpowiednie dla cukrzyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Dodatkowo zawierają znikomą ilość tłuszczu, za to dostarczają potas, miedź i witaminę K. Picie soku z suszonych śliwek może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego – właśnie za sprawą potasu – i poziomu cukru we krwi. Warto włączyć go do diety także w celu profilaktyki miażdżycy oraz chorób serca, kości i wątroby. 

Chociaż prozdrowotne działanie śliwek jest imponujące to większość konsumentów sięga po sok z suszonych śliwek kalifornijskich przede wszystkim dla niepowtarzalnego smaku. Pij go wprost z butelki lub dodaj do ulubionych sosów, mięs i deserów.  

Po otwarciu przechowywać w lodówce do 7 dni.
Przed otwarciem wstrząsnąć.
Kraj pochodzenia: Kalifornia, U.S.A