KategoriaKategoria: Przyprawy
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Borowik Szlachetny Krojony

7,62 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Borowik Szlachetny Krojony 20 g 7,62 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

BOROWIK SZLACHETNY KROJONY

Wśród amatorów grzybobrań pieszczotliwie nazywany jest prawdziwkiem. W atlasach grzybów figuruje dumnie jako borowik szlachetny. Z łaciny zaś zwie się Boletus edulis. Jego znakiem rozpoznawczym jest matowy, rdzawo-brązowy kapelusz o delikatnie chropowatej fakturze, osadzony na masywnym trzonie. Borowik od lat króluje nie tylko w lesie, ale także na polskich stołach.

Szlachcic w kapeluszu

Prawdziwki to obok kurek (Pieprznik jadalny) i sów (Czubajka kania) najbardziej lubiane i doceniane grzyby. Nie są tak pospolite jak podgrzybki - przewyższają je też urodą i walorami smakowymi. Suszone borowiki charakteryzują się silnym aromatem, dzięki czemu nawet ich niewielki dodatek do sosów, zup czy mięs, nadaje potrawom bogatego smaku. Trudno wyobrazić sobie bez nich domową grzybową, staropolski bigos i wigilijne potrawy.

Dary lasu

Do niedawna sądzono, że grzyby pozbawione są wartości odżywczych, a ich wkład w dania ma przede wszystkim wzbogacać smak. Tymczasem borowiki, zawierające w miąższu sporo wody, dostarczają niewiele kalorii, a jednocześnie są bogatym źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i minerałów. Proces suszenia pozwala na zachowanie właściwości tych grzybów, wydobycie ich niepowtarzalnego aromatu i cieszenie się nim przez cały rok.

Zastosowanie

Borowik szlachetny dzięki swojemu aromatycznemu zapachowi oraz smacznemu miąższowi, znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.
Nadaje się do gotowania i duszenia. Można z niego przyrządzać zupy grzybowe oraz sosy, które stanowią świetny dodatek do makaronów, ryżu, kaszy i mięs.


Masa netto

20 g 

Opis

Kraj pochodzenia
Polska

Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Zobacz także