Podgrzybek brunatny krojony
PODGRZYBEK BRUNATNY KROJONY
Z jednej strony przypisuje się im brak wartości odżywczych – z drugiej są niezastąpionym elementem tradycyjnych potraw, mięs i zup. Uwielbiane za głęboki aromat i radość zbierania wprost z lasu. Grzyby, a przede wszystkim podgrzybki brunatne, to prawdziwy rarytas – także w postaci suszonej. Dlaczego warto je jeść, do jakich dań wykorzystywać i jak przechowywać, by zawsze smakowały wyśmienicie?
Podgrzybki – brunatne skarby lasu
Ze względu na ciemne kapelusze, przez grzybiarzy nazywane są często czarnymi łepkami. Należą do rodziny borowikowatych i obok borowików szlachetnych są najbardziej lubianymi grzybami, a dodatkowo bardzo smacznymi i uniwersalnymi w zastosowaniu. Suszone, krojone nogi i kapelusze podgrzybków będą idealnym składnikiem tradycyjnej zupy grzybowej, bigosu, wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami czy włoskiego risotto.
Jeść grzyby czy nie jeść?
Sezon na grzybobranie trwa krótko, a kuchnia polska bez suszonych grzybów byłaby nijaka. Już trzy podgrzybki potrafią całkowicie odmienić danie, więc ich cenne kapelusze bywają zarezerwowane na wyjątkowe okazje, by na co dzień mogły być reprezentowane przez mniej wykwintne pieczarki. Podgrzybki brunatne po ususzeniu - podobnie jak ich krewni - zawierają dużo białka. Nie ma więc powodu, by jadać je tylko od święta!
Wartości odżywcze podgrzybków
Na zawartość białka w grzybach ma wpływ przede wszystkim ich postać i wiek. Suszone podgrzybki zawierają go od 10 do 40%, chociaż należy zauważyć, że jest to białko o niższej strawności. Jego sporą zaletą jest natomiast obecność wysokiej ilości lizyny, czyli aminokwasu który nie występuje naturalnie w ludzkim organizmie, a dodatkowo nie jest powszechny np. w produktach zbożowych. Z tego względu warto dodawać grzyby chociażby do potraw mącznych, przygotowując pierogi z kapustą i grzybami, makarony w sosach grzybowych, risotto z podgrzybkami i tym podobne. Poza lizyną, suszone czarne łepki dostarczają witaminy z grupy B, a konkretnie ryboflawinę (B2) i niacynę (B3).
Jak przechowywać suszone podgrzybki?
Podgrzybki krojone marki Targroch są porcjowane po 20 gramów, tak by można było je szybko wykorzystać. Jeśli potrzebujesz tylko kilku sztuk do sosu lub krupniku, przełóż pozostałe grzyby do szklanego słoika lub papierowej torebki. Nie nadają się do tego plastikowe pojemniki i foliowe opakowania, gdyż w pierwszych pozostanie bardzo trudny do wywabienia zapach, a w drugich istnieje ryzyko pojawienia się pleśni. Bez względu na to w jaki sposób postanowisz przechowywać podgrzybki, pamiętaj by umieścić je w suchym i przewiewnym miejscu. W takich warunkach suszone grzyby są zdatne do spożycia nawet 2-3 lata.
Wybierając podgrzybki brunatne krojone otrzymasz pełnowartościowy produkt, pozbawiony piasku i zanieczyszczeń. Nasza krajanka powstaje z najlepszych trzonów i kapeluszy zebranych w polskich lasach grzybów. Plastry są grube i odpowiednio wysuszone – w sam raz do wykorzystania w kuchni.
Masa netto 20 g
Opis
- Kraj pochodzenia
- Polska
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.