KategoriaKategoria: Przyprawy
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Podgrzybek brunatny krojony

6,00 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Podgrzybek brunatny krojony 20 g 6,00 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

PODGRZYBEK BRUNATNY KROJONY

Z jednej strony przypisuje się im brak wartości odżywczych - z drugiej są niezastąpionym elementem tradycyjnych potraw, mięs i zup. Uwielbiane za głęboki aromat i radość zbierania wprost z lasu. Grzyby, a przede wszystkim podgrzybki brunatne, to prawdziwy rarytas - także w postaci suszonej. Dlaczego warto je jeść, do jakich dań wykorzystywać i jak przechowywać, by zawsze smakowały wyśmienicie? 

Podgrzybki – brunatne skarby lasu

Ze względu na ciemne kapelusze, przez grzybiarzy nazywane są często czarnymi łepkami. Należą do rodziny borowikowatych i obok borowików szlachetnych są najbardziej lubianymi grzybami, a dodatkowo bardzo smacznymi i uniwersalnymi w zastosowaniu. Suszone, krojone nogi i kapelusze podgrzybków będą idealnym składnikiem tradycyjnej zupy grzybowej, bigosu, wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami czy włoskiego risotto. 

Jeść grzyby czy nie jeść? 

Sezon na grzybobranie trwa krótko, a kuchnia polska bez suszonych grzybów byłaby nijaka. Już trzy podgrzybki potrafią całkowicie odmienić danie, więc ich cenne kapelusze bywają zarezerwowane na wyjątkowe okazje, by na co dzień mogły być reprezentowane przez mniej wykwintne pieczarki. Podgrzybki brunatne - podobnie jak ich krewni - wbrew wszelkim mitom zawierają bardzo dużo białka. Nie ma więc powodu, by jadać je tylko od święta!

Jak przechowywać suszone podgrzybki?

Podgrzybki krojone marki Targroch są porcjowane po 20 gramów, tak by można było je szybko wykorzystać. Jeśli potrzebujesz tylko kilku sztuk do sosu lub krupniku, przełóż pozostałe grzyby do szklanego słoika lub papierowej torebki. Nie nadają się do tego plastikowe pojemniki i foliowe opakowania, gdyż w pierwszych pozostanie bardzo trudny do wywabienia zapach, a w drugich istnieje ryzyko pojawienia się pleśni. Bez względu na to w jaki sposób postanowisz przechowywać podgrzybki, pamiętaj by umieścić je w suchym i przewiewnym miejscu. W takich warunkach suszone grzyby są zdatne do spożycia nawet 2-3 lata.     

Wybierając podgrzybki brunatne krojone otrzymasz pełnowartościowy produkt, pozbawiony piasku i zanieczyszczeń. Nasza krajanka powstaje z najlepszych trzonów i kapeluszy zebranych w polskich lasach grzybów. Plastry są grube i odpowiednio wysuszone – w sam raz do wykorzystania w kuchni. 

Masa netto 20 g 

Opis

Kraj pochodzenia
Polska