Czarnuszka
  • Czarnuszka
  • Czarnuszka
Tagi: czarnuszka
Kategoria: Przyprawy
Kraj pochodzenia: Indie

Czarnuszka

4,70 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

CZARNUSZKA

Nazywana jest kminem czarnym, kminkiem egipskim lub czarnuchą. Ma charakterystyczny wygląd czarnych, drobnych ziaren. W Polsce była dawniej przyprawą biedoty, stanowiącą namiastkę kosztownych ziół i dodatków ze wschodu. Obecnie cieszy się dużym uznaniem zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie.

Złoto faraonów

Czarnuszka zajmowała istotne miejsce w kuchni staropolskiej, jako element pieczywa i swojskich serów. Jej historia sięga jednak jeszcze czasów starożytnego Egiptu, kiedy to nazywano ją złotem faraonów - prawdopodobnie ze względu na bogactwo substancji aktywnych. Jej nasiona znaleziono w dzbanach grobowca Tutenchamona.

Powrót do korzeni

Po latach zapomnienia, nasiona czarnuszki wracają do łask wraz z modą na domowe wypieki i regionalne wyroby z prawdziwych, mleczarskich gospodarstw. Korzenny, delikatnie gorzki, a zarazem pikantny smak tej przyprawy nadaje charakteru kozim i krowim serom, legendarnym podpłomykom, drożdżowym pasztecikom czy delikatnym, maślanym bułeczkom. Kminek egipski, jako łagodniejszy substytut pieprzu, doskonale sprawdza się także w potrawach mięsnych, kapustnych, przetworach i kiszonkach.

Ziołolecznictwo

Czarnuszka to roślina oleista, której ziarna aż w 40% składają się z tłuszczu. Olej z jej nasion jest popularnym surowcem zielarskim, o szerokim działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, moczopędnym, wzmacniającym i pielęgnującym skórę. Jest wykorzystywany także w procesie produkcji słodyczy, likierów i perfum. Kmin czarny zawdzięcza swoje kompleksowe działanie zawartości wielu drogocennych substancji: nienasyconym kwasom tłuszczowym, olejkom eterycznym, przeciwutleniaczom, witaminom z grupy B i składnikom mineralnym. Dzięki zawartości substancji aktywnej - tymochinonu - wielu badaczy przypisuje nawet olejowi z czarnuszki silne właściwości przeciwnowotworowe. 

Zastosowanie

  • Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa są dodawane do serów, pieczywa i niektórych tłustych mięs.
  • Nasiona stosowane były w kuchni staropolskiej m.in. do przyprawiania pieczywa np. podpłomyków
  • Nasiona dodaje się do kiszonej kapusty i ogórków konserwowych.
  • Używane są jako substytut pieprzu w dietach, w których nie wolno używać ostrych przypraw.
  • Olej z nasion jest dodatkiem do niektórych likierów.
  • Olej z nasion wykorzystywany jest w produkcji niektórych słodyczy.

Składniki: Czarnuszka ziarno 

Informacje o alergenach-W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

2248 kJ/537 kcal

1124 kJ/ 269 kcal

13%

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

  50 g

7 g

25 g

3,5  g

36%

18%

Węglowodany

- w tym cukry

23 g

0,3 g

11,5 g

0,15 g

4%

<1%

Błonnik

12 g

6 g

-

Białko

18 g

9 g

18%

Sól**

0,01 g

<0,01 g

<1%

Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu

Opis

Kraj pochodzenia
Indie

Specyficzne kody

ean13
5903229003638