Skórka cytronu kandyzowana
SKÓRKA CYTRONU KANDYZOWANA
Cytron, zwany też cedratem, z nazwy i wyglądu przypomina dobrze znaną cytrynę. Spore, żółte owoce mają jednak mniej miąższu i znacznie grubszą, nieregularną skórkę. To właśnie ona stanowi najcenniejszą część cytronu, uznawanego za protoplastę wszystkich cytrusów. Wykorzystuje się ją w procesie kandyzowania, konserwując wyjątkowy smak i aromat.
Cykata
- to inaczej kandyzowana skórka owoców cytrusowych. Cytrony doskonale sprawdzają się w tym celu, gdyż ich gruba, chropowata otoczka stanowi przeważającą część owocu. Charakteryzuje się silnym aromatem, a podczas procesu kandyzowania zyskuje przyjemny, słodko-kwaśny smak. Przygotowanie cykaty z cedratu przebiega w 2 etapach. Rozpoczyna się fermentacją niedojrzałych owoców w kąpieli solankowej, a kończy namaczaniem w syropie cukrowym. Gotowa kandyzowana skórka cytronu stanowi doskonały dodatek do ciast, przetworów, deserów i mieszanek zapachowych. Jest też pomysłem na niecodzienny i bardzo smaczny element dekoracyjny stołu lub słodkich dań.
Składniki
Skórka cytronu (57%), syrop glukozowo-fruktozowy (21,5%), cukier (21,5%), regulator kwasowości: E330 (<1%)
Masa netto
100 g
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA KANDYZOWANEJ SKÓRKI CYTRONU
Wartość odżywcza produktu | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1332 kJ / 314 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry |
76 g 70 g |
Błonnik | 5 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0,4 g |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
IMPORTER: AGROBAKAL A. Curyło, E. Szczotka Sp.J. ul. Nasienna 1, 44-120 Pyskowice, Polska
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.