Płatki żytnie
PŁATKI ŻYTNIE
Płatki żytnie to alternatywa dla innych płatków śniadaniowych. Warto je polecić przede wszystkim ze względu na ich właściwości - charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, są źródłem witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: magnez, jod, cynk, fosfor, bor czy mangan. Spożycie płatków żytnich wspiera perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom ze względu na obecny w tych płatkach błonnik. Płatki żytnie można także uznać za produkt, który pomaga obniżać poziom cholesterolu oraz stężenie cukru we krwi. Na szczególną uwagę zasługują także lignany znajdujące się w składzie tych płatków - pomagają w profilaktyce chorób nowotworowych - prostaty, piersi czy jelit.
Płatki mogą stanowić bazę do śniadania na słodko - można spożywać je zarówno na surowo jak i po ugotowaniu, świetnie nadadzą się także jako dodatek do placuszków, wypieków lub do zagęszczenia zup.
SKŁADNIKI
Płatki z ziaren żyta
PŁATKI ŻYTNIE SĄ ŹRÓDŁEM:
- Fosforu - który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- Magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- Żelaza - który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1536 kJ / 364 kcal |
768 kJ / 182 kcal |
9 % |
Tłuszcz |
3,2 g |
1,6 g |
2 % |
Węglowodany |
71 g |
35,5 g |
14 % |
Błonnik |
11,6 g |
5,8 g |
- |
Białko |
6,9 g |
3,45 g |
7 % |
Sól** |
1,67 g |
0,83 g |
14 % |
Witaminy i składniki mineralne |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* |
Fosfor |
302 mg |
151 mg |
43 % |
Magnez |
88 mg |
44 mg |
23 % |
Żelazo |
2,7 mg |
1,35 mg |
19 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.