

Jest jednym z tych produktów, który pojawił się na polskich półkach pod wpływem mody na zdrową żywność i produkty bezglutenowe. Znają ją głównie miłośnicy kuchni eksperymentalnej, zwolennicy nowinek spożywczych, bywalcy zagranicznych delikatesów i klienci sklepów ze zdrową żywnością. Każdy, kto nie wie jak smakuje mąka kasztanowa powinien to szybko nadrobić!
Kasztany jadalne to w Polsce produkt bardzo egzotyczny – mało kto go zna i kiedykolwiek próbował. U nas znacznie popularniejsze są owoce kasztanowca – dzikie i zdecydowanie nienadające się do jedzenia, za to znakomite podczas zabawy w konstruowanie kasztanowych ludzików. W krajach Basenu Morza Śródziemnego kasztany jadalne również spadają jesienią z drzew, za to lądują prosto na stołach i w piekarnikach. Na pierwszy rzut oka są bardzo podobne do zawartości zielonych, kolczastych kul, pokrywających polskie parki i chodniki. Po dokładniejszych oględzinach można jednak łatwo dostrzec, że kasztany jadalne są mniejsze, mają ostry czubek i przypominają wyglądem nieco orzechy laskowe w skorupie. W niemal całej Europie powstają produkty na ich bazie – w tym mąka kasztanowa, czyli nic innego jak zmielone kasztany jadalne.
WŁAŚCIWOŚCI
Na tle innych mąk bez glutenu mąka kasztanowa wyróżnia się teksturą najbardziej zbliżoną do mielonej pszenicy. To ważna cecha szczególnie w przypadku wypieków, które w wariancie bezglutenowym często mają nieodpowiednią teksturę. Dzięki wysokiej plastyczności mąka z kasztanów jadalnych stanowi uniwersalny zamiennik najpopularniejszej w Polsce mąki pszennej. Z kolei zapachem przypomina bardziej orzechy, a w jej smaku można wyczuć słodką nutę. Dodatkowym atutem mąki kasztanowej jest wysoka – jak na tego typu produkt – zawartość białka i błonnika. W ten sposób wyroby powstałe na jej bazie zapewniają dłuższe uczucie sytości i pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit.
ZASTOSOWANIE
Mąka z kasztanów sprawdza się zarówno w przypadku dań słodkich, jak i słonych. Można wymieszać ją z innymi typami mąk lub wykorzystać samodzielnie – zwłaszcza, gdy wypiek lub danie ma pozostać bezglutenowe. Wystarczy odpowiedni przepis i odrobina zmysłu kulinarnego, by powstał pyszny chleb z mąki kasztanowej, ciasteczka, muffiny, naleśniki, racuchy, gofry, a nawet pierogi! Dla osób z nietolerancją pokarmową, celiakią, dla dbających o linię i poszukiwaczy nowych smaków mąka ta będzie idealna.
Mąka kasztanowa ze względu na pochodzenie, wartości odżywcze i mniejszą popularność, odbiega od cen innych produktów z tej kategorii. W naszym sklepie internetowym kupisz ją w najlepszej, włoskiej jakości i najniższej cenie.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1371 kJ / 324 kcal |
686 kJ / 162 kcal |
8 % |
Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,4 g 0 g |
1,7 g 0 g |
2 % 0 % |
Węglowodany - w tym cukry |
70 g 18 g |
35 g 9 g |
13 % 10 % |
Błonnik |
16 g |
8 g |
- |
Białko |
7 g |
3,5 g |
7 % |
Sól** |
0,03 g |
0,015 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.