Ryż dziki
Ryż dziki
Ryż dziki kształtem przypomina tradycyjny ryż, jednak ma on ciemną barwę. Smak jest bardziej wyrazisty, z lekko orzechowym aromatem. Sprawdza się w daniach wegetariańskich, mięsnych, jak i rybnych, ale także idealnie komponuje się w sałatkach i zupach.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryż gotować w wodzie w proporcji 1:4 (na każde 100 g ryżu - 400 ml wody). Doprowadzić wodę do wrzenia, wsypać ryż i gotować pod przykryciem na kuchence o małej mocy przez 35-40 minut.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1580 kJ / 360 kcal |
790 kJ / 180 kcal |
9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1 g 0,2 g |
0,5 g 0,1 g |
1 % 1 % |
Węglowodany - w tym cukry |
74,9 g 2,5 g |
37,5 g 1,25 g |
14 % 1 % |
Błonnik |
6,2 g |
3,1 g |
- |
Białko |
14,7 g |
7,4 g |
15 % |
Sól |
0 g |
0 g |
0 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.