

Kuskus od dawien dawna nazywany jest kaszą, jednak - co ciekawe - tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Początkowo produkowany był z prosa, a nie tak jak obecnie z pszenicy. Jest silnie zakorzeniony w kulturze muzułmańskiej, a na całym świecie doceniany za uniwersalność. Swoją popularność zawdzięcza jednak przede wszystkim błyskawicznemu przygotowywaniu.
W krajach Maghrebu, z których pochodzi kuskus, te drobne, żółte ziarenka o średnicy 1 milimetra, stanowiły odpad, powstający podczas mielenia pszenicy. Obecnie dominują przemysłowe metody produkcji kuskusu, jednak w Afryce nadal zajęcie to wykonują kobiety w sposób ręczny. Muzułmanie chętnie dzielą się kuskusem, uznając go za symbol szczęścia i dostatku. Przygotowywana z niego potrawa o tej samej nazwie stanowi narodowe danie Marokańczyków.
Kuskus powstaje z twardej pszenicy durum. Nie wyróżnia się dominującym zapachem lub smakiem, przez co doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami i sałatkami. Jest najlepszym produktem dla miłośników szybkiej, smacznej i zdrowej kuchni. Nie wymaga gotowania - wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać kilka minut. Kasza kuskus dostarcza sporo błonnika, przez co zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Alergicy powinni jednak pamiętać, że tak jak pozostałe wyroby pszeniczne, zawiera gluten.
Kasza kuskus podawana jest z mięsem, rybami lub warzywami. Spożywa się ją w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach i gulaszach. Podawana może być też do deserów z dodatkiem cukru, miodu, orzechów i suszonych owoców.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kasza z pszenicy durum
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1574 kJ / 376 kcal |
787 kJ / 188 kcal |
9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,64 g 0,12 g |
0,32 g 0,06 g |
< 1 % < 1 % |
Węglowodany - w tym cukry |
77,43 g 0 g |
38,72 g 0 g |
15 % 0 % |
Błonnik |
5 g |
2,5 g |
- |
Białko |
12,76 g |
6,38 g |
13 % |
Sól** |
0,03 g |
0,02 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.