Kasza kuskus
KASZA KUSKUS
Kuskus od dawien dawna nazywany jest kaszą, jednak - co ciekawe - tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Początkowo produkowany był z prosa, a nie tak jak obecnie z pszenicy. Jest silnie zakorzeniony w kulturze muzułmańskiej, a na całym świecie doceniany za uniwersalność. Swoją popularność zawdzięcza jednak przede wszystkim błyskawicznemu przygotowywaniu.
Kuchnia recyklingowa
W krajach Maghrebu, z których pochodzi kuskus, te drobne, żółte ziarenka o średnicy 1 milimetra, stanowiły odpad, powstający podczas mielenia pszenicy. Obecnie dominują przemysłowe metody produkcji kuskusu, jednak w Afryce nadal zajęcie to wykonują kobiety w sposób ręczny. Muzułmanie chętnie dzielą się kuskusem, uznając go za symbol szczęścia i dostatku. Przygotowywana z niego potrawa o tej samej nazwie stanowi narodowe danie Marokańczyków.
1, 2, 3… kuskus!
Kuskus powstaje z twardej pszenicy durum. Nie wyróżnia się dominującym zapachem lub smakiem, przez co doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami i sałatkami. Jest najlepszym produktem dla miłośników szybkiej, smacznej i zdrowej kuchni. Nie wymaga gotowania - wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać kilka minut. Kasza kuskus dostarcza sporo błonnika, przez co zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Alergicy powinni jednak pamiętać, że tak jak pozostałe wyroby pszeniczne, zawiera gluten.
Zastosowanie
Kasza kuskus podawana jest z mięsem, rybami lub warzywami. Spożywa się ją w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach i gulaszach. Podawana może być też do deserów z dodatkiem cukru, miodu, orzechów i suszonych owoców.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Składniki
Kasza z pszenicy durum
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1496 kJ /356 kcal |
748 kJ / 178 kcal |
9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g 0,1 g |
0,3 g 0,05 g |
< 1 % < 1 % |
Węglowodany - w tym cukry |
72,4 g 0 g |
36,2 g 0 g |
14 % 0 % |
Błonnik |
5,0 g |
2,5 g |
- |
Białko |
12,8 g |
6,4 g |
13 % |
Sól** |
0,03 g |
0,02 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Opis
- Kraj pochodzenia
- Włochy
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.