

Kuskus od dawien dawna nazywany jest kaszą, jednak - co ciekawe - tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Początkowo produkowany był z prosa, a nie tak jak obecnie z pszenicy. Jest silnie zakorzeniony w kulturze muzułmańskiej, a na całym świecie doceniany za uniwersalność. Swoją popularność zawdzięcza jednak przede wszystkim błyskawicznemu przygotowywaniu.
W krajach Maghrebu, z których pochodzi kuskus, te drobne, żółte ziarenka o średnicy 1 milimetra, stanowiły odpad, powstający podczas mielenia pszenicy. Obecnie dominują przemysłowe metody produkcji kuskusu, jednak w Afryce nadal zajęcie to wykonują kobiety w sposób ręczny. Muzułmanie chętnie dzielą się kuskusem, uznając go za symbol szczęścia i dostatku. Przygotowywana z niego potrawa o tej samej nazwie stanowi narodowe danie Marokańczyków.
Kuskus powstaje z twardej pszenicy durum. Nie wyróżnia się dominującym zapachem lub smakiem, przez co doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami i sałatkami. Jest najlepszym produktem dla miłośników szybkiej, smacznej i zdrowej kuchni. Nie wymaga gotowania - wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać kilka minut. Kasza kuskus dostarcza sporo błonnika, przez co zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Alergicy powinni jednak pamiętać, że tak jak pozostałe wyroby pszeniczne, zawiera gluten.
Kasza kuskus podawana jest z mięsem, rybami lub warzywami. Spożywa się ją w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach i gulaszach. Podawana może być też do deserów z dodatkiem cukru, miodu, orzechów i suszonych owoców.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kasza z pszenicy durum
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1496 kJ /356 kcal |
748 kJ / 178 kcal |
9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g 0,1 g |
0,3 g 0,05 g |
< 1 % < 1 % |
Węglowodany - w tym cukry |
72,4 g 0 g |
36,2 g 0 g |
14 % 0 % |
Błonnik |
5,0 g |
2,5 g |
- |
Białko |
12,8 g |
6,4 g |
13 % |
Sól** |
0,03 g |
0,02 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.