

Kaszę bulgur uzyskuje się z twardej pszenicy durum. Charakteryzuje się ona kremowo-żółtym kolorem, o lekko orzechowym smaku i zapachu.
Kasza bulgur dodawana jest praktycznie do każdej potrawy (przystawek, sałatek, zup, dań głównych oraz deserów). Stosowana jest jako zamiennik ryżu czy kuskusu.
Kasza bulgur z pszenicy durum
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
> Potasu – który wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego.
> Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Żelaza - który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1432 kJ / 342 kcal |
716 kJ /171 kcal |
9 % |
Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,33 g 0,23 g |
0,67 g 0,12 g |
1 % 1 % |
Węglowodany -w tym cukry |
75,87 g 0,41 g |
37,94 g 0,22 g |
15 % 1 % |
Błonnik |
12,5 g |
6,25 g |
- |
Białko |
12,29 g |
6,15 g |
12 % |
Sól** |
0,04 g |
0,02 g |
< 1 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100 g |
W porcji 50 g |
Potas |
410 mg |
21 % |
205 mg |
Fosfor |
300 mg |
43 % |
150 mg |
Magnez |
164 mg |
44 % |
82 mg |
Żelazo |
2,46 mg |
17 % |
1,23 mg |
Cynk |
1,93 mg |
19 % |
0,96 mg |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.