KategoriaKategoria: Herbata / kawa
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Turcja

Gojnik (herbata górska)

11,75 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Gojnik (herbata górska) 100 g 11,75 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Produkt chwilowo niedostępny. Planowana ponowna dostępność od: brak danych

GOJNIK (HERBATA GÓRSKA)

Sideritis Scardica, szałwia libańska lub herbata górska - to jedynie część z nazw pod jakimi można spotkać gojnik. Napar z tej rośliny miał być podawany starożytnym wojownikom dla regeneracji i szybszego gojenia się ran. To właśnie właściwościom uzdrawiającym, przeciwbólowym i bakreriobójczym gojnik zawdzięcza swoją nazwę.

Lekarstwo z gór

Nie bez powodu gojnik znany jest jako herbata górska, grecka lub herbatka pasterzy. Naturalnym środowiskiem tej rośliny są bałkańskie i bliskowschodnie zbocza gór. Krzewiaste skupiska gojnika występują powyżej poziomu 1000 m n.p.m. i zajmują szczególne miejsce w lokalnej kuchni i medycynie ludowej. Stosowane są zarówno jako przyprawa, jak i skuteczny środek na przeziębienie, grypę, infekcje dróg oddechowych czy problemy z układem pokarmowym. Mnogość zastosowań naparu z szałwii libańskiej to zasługa zawartości flawonoidów, przeciwutleniaczy i innych dobroczynnych substancji aktywnych.

Gojnik nie jedno ma imię

Herbata górska jest znana i spożywana w większości krajów śródziemnomorskich, i nie tylko. Grecy mówią na nią Olympus Tea, Kreteńczycy Malotira, Albańczycy caj mali, Bułgarzy piryński czaj, Turcy dalli lub adachaj, a mieszkańcy Krymu tatarczaj. Wyjątkowość gojnika to nie szerokie zastosowanie i rozpowszechnienie, ale także sposób pozyskiwania - jego kwiatów nie sposób zebrać w inny sposób, jak tylko ręcznie.

Przepis na herbatkę górską

Składniki:

1 duża łyżka suszu herbaty
250 ml wody

Przygotowanie:

Susz zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 5-10 minut.
Napój po przecedzeniu można pić sam lub dodać do niego cytrynę, miętę, melisę, imbir lub miód.

Można też przyrządzić odwar, czyli jedną łyżkę ziela zalać wodą,
doprowadzić do wrzenia i gotować przez trzy minuty.
Napój można pić zarówno gorący jak i przestudzony,
wtedy ma jeszcze jedną zaletę - skutecznie gasi pragnienie!

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Turcja

Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Zobacz także