Gojnik (herbata górska)
  • Gojnik (herbata górska)
Tagi: herbata gojnik
KategoriaKategoria: Herbata / kawa
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Turcja

Gojnik (herbata górska)

10,00 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Gojnik (herbata górska) 100 g 10,00 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

GOJNIK (HERBATA GÓRSKA)

Sideritis Scardica, szałwia libańska lub herbata górska - to jedynie część z nazw pod jakimi można spotkać gojnik. Napar z tej rośliny miał być podawany starożytnym wojownikom dla regeneracji i szybszego gojenia się ran. To właśnie właściwościom uzdrawiającym, przeciwbólowym i bakreriobójczym gojnik zawdzięcza swoją nazwę.

Lekarstwo z gór

Nie bez powodu gojnik znany jest jako herbata górska, grecka lub herbatka pasterzy. Naturalnym środowiskiem tej rośliny są bałkańskie i bliskowschodnie zbocza gór. Krzewiaste skupiska gojnika występują powyżej poziomu 1000 m n.p.m. i zajmują szczególne miejsce w lokalnej kuchni i medycynie ludowej. Stosowane są zarówno jako przyprawa, jak i skuteczny środek na przeziębienie, grypę, infekcje dróg oddechowych czy problemy z układem pokarmowym. Mnogość zastosowań naparu z szałwii libańskiej to zasługa zawartości flawonoidów, przeciwutleniaczy i innych dobroczynnych substancji aktywnych.

Gojnik nie jedno ma imię

Herbata górska jest znana i spożywana w większości krajów śródziemnomorskich, i nie tylko. Grecy mówią na nią Olympus Tea, Kreteńczycy Malotira, Albańczycy caj mali, Bułgarzy piryński czaj, Turcy dalli lub adachaj, a mieszkańcy Krymu tatarczaj. Wyjątkowość gojnika to nie szerokie zastosowanie i rozpowszechnienie, ale także sposób pozyskiwania - jego kwiatów nie sposób zebrać w inny sposób, jak tylko ręcznie.

Sposób parzenia

Zaparzanie herbaty górskiej jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić do szklanki około 2-3 łyżeczek i zalać całość wrzątkiem. Herbatę górską najlepiej parzyć przez czas 3-5 minut pod przykryciem. Podczas sezonowych alergii i przeziębień, szczególnie w okresie zimowym warto zaparzać trochę dłużej niż 3 minuty tak, aby olejki eteryczne sideritis scardica odpowiednio nasyciły przygotowywany napar.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Opis

Kraj pochodzenia
Turcja

Specyficzne kody

ean13
5903229003263