Dodakowe informacje
KategoriaKategoria: Cukry i słodziki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Finlandia

Ksylitol Danisco - cukier brzozowy

13,59 zł Brutto
Ilość:
chevron_left chevron_right

KSYLITOL DANISCO - CUKIER BRZOZOWY (XYLITOL)

Nazywany jest cukrem, jednak pod względem budowy chemicznej bliżej mu do alkoholu. Ma słodki smak, chociaż dostarcza znacznie mniej kalorii niż sacharoza. Nie pozyskuje się go z trzciny cukrowej ani buraków cukrowych, lecz z pnia brzozy. Nie powoduje próchnicy i jest polecany diabetykom. Występuje jako cukier brzozowy, E967 oraz C5H12O5. Ksylitol – czym właściwie jest i dlaczego jest lepszy od białego cukru?

Zamiast cukru

Ksylitol to naturalny dodatek do żywności o wyglądzie i smaku zwykłego cukru białego. Pod kątem budowy chemicznej nie jest jednak cukrem, ale alkoholem cukrowym. Oznacza to między innymi, że jest inaczej metabolizowany przez organizm, co czyni go znacznie korzystniejszym dla cukrzyków i chorych na insulinoodporność. Dodatkowo ksylitol dostarcza aż o 40% mniej kalorii niż najpopularniejsza postać białego cukru – sacharoza. Jak sugeruje nazwa, cukier brzozowy pierwotnie otrzymywany był z kory brzozy. Do dzisiaj w Finlandii, uznawanej za ojczyznę tego słodzidła, pozyskuje się go w ten sposób. Odmiana ta jest znacznie szlachetniejsza i określana jako ksylitol fiński. 

Oryginalny, fiński ksylitol danisco 

Substancja, z której powstaje ksylitol (ksyloza) jest obecna nie tylko w korze brzozy, ale także – w mniejszej lub większej ilości - w innych roślinach. Jedynym producentem cukru brzozowego pochodzenia drzewnego w Europie jest firma Danisco Sweeteners – prekursor najdoskonalszego sposobu pozyskiwania cukru brzozowego z drewna, wykluczającego konieczność użycia kwasów. Proponowany przez nas ksylitol pochodzi właśnie od tego dostawcy. 

Cukier brzozowy - słodzi i nie szkodzi

Poza tym, że zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier biały, ma także inne zalety. Ksylitol pozytywnie wpływa na kości i uzębienie – w odróżnieniu od sacharozy nie powoduje próchnicy, wręcz przeciwnie – zapobiega chorobom zębów, wzmacnia szkliwo oraz wpływa na prawidłowe pH w jamie ustnej i świeży oddech. Z tego względu warto włączyć go do jadłospisu dzieci (powyżej 3. roku życia), zamieniając dania słodzone cukrem białym na desery z dodatkiem ksylitolu. Cukier brzozowy znakomicie sprawdza się w wypiekach, w każdej kuchni znajdzie się dla niego zastosowanie. Poza tym jest popularnym składnikiem gum do żucia i pastylek odświeżających oddech - wynika to z charakterystycznego uczucia chłodu na języku, jakie pozostawia. 

Nie dla psa… ksylitol

Na stosowanie i przechowywanie cukru brzozowego uważać powinni właściciele psów, zwłaszcza Ci, którzy lubią częstować swoich pupili jedzeniem z własnego stołu. Nawet jedno ciasteczko słodzone ksylitolem może spowodować u czworonoga przykre, a nawet tragiczne konsekwencje. Dlatego produkt ten należy trzymać poza zasięgiem psich łasuchów. 

Sposób użycia

Stosować tak, jak zwykły cukier.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 10 g

%RWS* w 10 g

Wartość energetyczna

1000 kJ / 240 kcal

100 kJ / 24 kcal

1 %

Tłuszcz

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0 g

0 g

0 g

0 g

0 %

0 %

Węglowodany

- w tym cukry

- w tym poliole

99,8 g

0,2 g

98,5g

9,98 g

0,02 g

9,85g

4 %

< 1 %

-

Błonnik

0 g

0 g

-

Białko

0 g

0 g

0 %

Sól**

0 g

0 g

0 %

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

 INFORMACJE O ALERGENACH 

W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Finlandia

Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Zobacz także