Kasza jaglana

Kraj pochodzenia: Polska

Kasza jaglana Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Kasza jaglana
400 g
221
Kasza jaglana
1 kg
500
Kasza jaglana
5 kg
2000

Kasza jaglana, jagły – kasza, z łuskanego ziarna prosa zwyczjnego.
Kasza jaglana nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania – ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, które łatwo jełczeje, nadając jej gorzki smak . Ponadto łatwo chłonie wilgoć oraz obce zapachy.



Ciekawostki
  • Gorzki smak kaszy jaglanej można usunąć przelewając ją (przed ugotowaniem) najpierw zimną a następnie gorącą wodą. Drugim sposobem jest uprażenie kaszy na suchej patelni a później włożyć do garnka i ugotować.
  • Jeśli po ugotowaniu kasza jest twardawa to wystarczy włożyć ją w zakrytym garnku do piekarnika na ok. 20 minut

Zastosowanie :
Kasza jaglana znakomicie nadaje się do potraw słodkich, ostrych i słonych. Doskonała do zapiekanek z owocami, sałatek, mięs duszonych.
Gotowana na wodzie lun na mleku z dodatkiem owoców stanowi bardzo zdrowe śniadania. Natomiast gotowana na wodzie jak i na bulionie rewelacyjnie pasuje do dań obiadowych. Sprawdza się jako dodatek do duszonych mięs, zwłaszcza kurczaka, ryb, czy fasoli i soczewicy.
Najprostszym sposobem przyrządzenia kaszy jaglanej jest ugotowanie jej, a następnie zapieczenie z dodatkiem masła, cynamonu i owoców, albo pomidorów i oregano.
Dania z kaszy jaglanej są z pewnością idealnym pomysłem na smaczny posiłek za niewygórowaną cenę.

Wartość energetyczna
1449 kJ/346 kcal
Białko
10,5 g
Węglowodany
71,6 g
Tłuszcze
2,9 g
Błonnik
3,2 g
Sól
0,01 g
f
Tweety na temat @Targroch