KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Argentyna

Popcorn ziarno

1,53 zł Brutto

Popcorn to zdrowa przekąska i ulubiony przysmak dzieci. Kupując i prażąc ziarna kukurydzy przygotujesz prosty i smaczny dodatek do seansu w rodzinnym gronie.

Ilość:
chevron_left chevron_right

POPCORN ZIARNO

Prawdziwy król kinowych seansów i kinderbali. Uwielbiany przez dzieci, ale równie często jedzony przez dorosłych podczas meczów i towarzyskich spotkań. Jedna z najstarszych przekąsek na świecie, spożywana wśród Inków i Azteków w czasach przed naszą erą. Popcorn - co w nim właściwie siedzi?

Skąd się bierze popcorn?

Jak to możliwe, że z twardego, suchego ziarna kukurydzy powstaje przekąska tak chrupiąca, delikatna i smaczna jak popcorn? Te żółte kolby w większości składają się z węglowodanów. Poza tym zawierają także sporo białka i błonnika. W samym środku - jądrze - ziarna obecna jest śladowa ilość wody. Pod wpływem prażenia białka i skrobia miękną, woda ta zmienia się w parę wodną, doprowadzając do puchnięcia, a ostatecznie rozerwania ziarna. Popcorn gotowy!

Zdrowy czy nie?

Popcorn bywa niesłusznie wrzucany do jednego worka z chipsami, krakersami oraz słonymi paluszkami i orzeszkami. Chociaż nie jest wskazane, by codziennie serwować go do ulubionego serialu, to popcorn dostarcza sporo białka i błonnika. Dodatkowo jest lekki - porównując stosunek objętości do kaloryczności, wypada znacznie lepiej niż pozostałe przekąski. Pod warunkiem, że zostanie przygotowany od podstaw w domu - zamiast wersji do mikrofali, pełnych aromatów i konserwantów lub kinowych bomb kalorycznych. Przygotowując popcorn nie należy używać zbyt dużej ilości tłuszczu oraz soli, wówczas będzie to zdrowa i wartościowa przekąska.

 WARUNKI PRZECHOWYWANIA 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, następnie na rozgrzany olej wsypać ziarno kukurydzy. Przykryć pokrywą i podgrzewać na średnim ogniu nie podnosząc pokrywy. Gdy ustanie pękanie ziaren, zdjąć naczynia z ognia. Posolić do smaku.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1491 kJ / 355 kcal

746 kJ / 178 kcal

9 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

4,3 g

0,6 g

2,15 g

0,3 g

3 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

61,8 g

0,9 g

30,9 g

0,45 g

12 %

1 %

Błonnik

12,7 g

6,35 g

-

Białko

10,9 g

5,45 g

11 %

Sól*

0,02 g

0,01 g

< 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

 INFORMACJE O ALERGENACH 

W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Argentyna

Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Zobacz także