Popcorn ziarno
Popcorn to zdrowa przekąska i ulubiony przysmak dzieci. Kupując i prażąc ziarna kukurydzy przygotujesz prosty i smaczny dodatek do seansu w rodzinnym gronie.
POPCORN ZIARNO
Prawdziwy król kinowych seansów i kinderbali. Uwielbiany przez dzieci, ale równie często jedzony przez dorosłych podczas meczów i towarzyskich spotkań. Jedna z najstarszych przekąsek na świecie, spożywana wśród Inków i Azteków w czasach przed naszą erą. Popcorn - co w nim właściwie siedzi?
Skąd się bierze popcorn?
Jak to możliwe, że z twardego, suchego ziarna kukurydzy powstaje przekąska tak chrupiąca, delikatna i smaczna jak popcorn? Te żółte kolby w większości składają się z węglowodanów. Poza tym zawierają także sporo białka i błonnika. W samym środku - jądrze - ziarna obecna jest śladowa ilość wody. Pod wpływem prażenia białka i skrobia miękną, woda ta zmienia się w parę wodną, doprowadzając do puchnięcia, a ostatecznie rozerwania ziarna. Popcorn gotowy!
Zdrowy czy nie?
Popcorn bywa niesłusznie wrzucany do jednego worka z chipsami, krakersami oraz słonymi paluszkami i orzeszkami. Chociaż nie jest wskazane, by codziennie serwować go do ulubionego serialu, to popcorn dostarcza sporo białka i błonnika. Dodatkowo jest lekki - porównując stosunek objętości do kaloryczności, wypada znacznie lepiej niż pozostałe przekąski. Pod warunkiem, że zostanie przygotowany od podstaw w domu - zamiast wersji do mikrofali, pełnych aromatów i konserwantów lub kinowych bomb kalorycznych. Przygotowując popcorn nie należy używać zbyt dużej ilości tłuszczu oraz soli, wówczas będzie to zdrowa i wartościowa przekąska.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, następnie na rozgrzany olej wsypać ziarno kukurydzy. Przykryć pokrywą i podgrzewać na średnim ogniu nie podnosząc pokrywy. Gdy ustanie pękanie ziaren, zdjąć naczynia z ognia. Posolić do smaku.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1491 kJ / 355 kcal |
746 kJ / 178 kcal |
9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
4,3 g 0,6 g |
2,15 g 0,3 g |
3 % 2 % |
Węglowodany - w tym cukry |
61,8 g 0,9 g |
30,9 g 0,45 g |
12 % 1 % |
Błonnik |
12,7 g |
6,35 g |
- |
Białko |
10,9 g |
5,45 g |
11 % |
Sól* |
0,02 g |
0,01 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.