Popcorn ziarno
  • Popcorn ziarno
  • Popcorn ziarno Targroch 300 g
Tagi: popcorn
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Argentyna

Popcorn ziarno

1,00 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

POPCORN ZIARNO

Prawdziwy król kinowych seansów i kindarbali. Uwielbiany przez dzieci, ale równie często jedzony przez dorosłych podczas meczów i towarzyskich spotkań. Jedna z najstarszych przekąsek na świecie, spożywana wśród Inków i Azteków w czasach przed naszą erą. Popcorn - co w nim właściwie siedzi?

Skąd się bierze popcorn?

Jak to możliwe, że z twardego, suchego ziarna kukurydzy powstaje przekąska tak chrupiąca, delikatna i smaczna jak popcorn? Te żółte kolby w większości składają się z węglowodanów. Poza tym zawierają także sporo białka i błonnika. W samym środku - jądrze - ziarna obecna jest śladowa ilość wody. Pod wpływem prażenia białka i skrobia miękną, woda ta zmienia się w parę wodną, doprowadzając do puchnięcia, a ostatecznie rozerwania ziarna. Popcorn gotowy!

Zdrowy czy nie?

Popcorn bywa niesłusznie wrzucany do jednego worka z chipsami, krakersami oraz słonymi paluszkami i orzeszkami. Chociaż nie jest wskazane, by codziennie serwować go do ulubionego serialu, to popcorn dostarcza sporo białka i błonnika. Dodatkowo jest lekki - porównując stosunek objętości do kaloryczności, wypada znacznie lepiej niż pozostałe przekąski. Pod warunkiem, że zostanie przygotowany od podstaw w domu - zamiast wersji do mikrofali, pełnych aromatów i konserwantów lub kinowych bomb kalorycznych. Przygotowując popcorn nie należy używać zbyt dużej ilości tłuszczu oraz soli, wówczas będzie to zdrowa i wartościowa przekąska.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Popcorn jest naturalnym źródłem:

> Tiaminy (Witamina B1) – która wspomaga prawidłową pracę serca.
> Witaminy B6 – wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.
> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
> Fosforu- wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Żelaza - pomaga w transporcie tlenu, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Sposób przygotowania

W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, następnie na rozgrzany olej wsypać ziarno kukurydzy. Przykryć pokrywą i podgrzewać na średnim ogniu nie podnosząc pokrywy. Gdy ustanie pękanie ziaren, zdjąć naczynia z ognia. Posolić do smaku.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1528 kJ / 365 kcal

764 kJ / 183 kcal

9 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

4,7 g

0,7 g

2,4 g

0,4 g

3 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

67 g

0,6 g

34 g

0,3 g

13 %

< 1 %

Błonnik

7,3 g

3,7 g

-

Białko

9,4 g

4,7 g

9 %

Sól**

0,09 g

0,05 g

1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 50 g

Tiamina (Witamina B1)

0,4 mg

36 %

0,2 mg

Niacyna (Witamina PP)

3,6 mg

23 %

1,8 mg

Witamina B6

0,6 mg

43 %

0,3 mg

Magnez

127 mg

34 %

63,5 mg

Fosfor

210 mg

26 %

105 mg

Cynk

2,2 mg

22 %

1,1 mg

Żelazo

2,7 mg

19 %

1,35 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Argentyna