Mak ziarno biały
  • Mak ziarno biały
Tagi: mak
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki

Mak ziarno biały

11,75 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Mak ziarno biały 500 g 11,75 zł Mak ziarno biały 1 kg 22,05 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

MAK ZIARNO BIAŁY

Indiański, Azjatycki lub Dalekiego wschodu - to najbardziej znane określenia maku białego. Wynika to z jego popularności w potrawach kuchni orientalnej. Odmiana ta jest subtelniejsza i bardziej słodka od maku niebieskiego, co nadaje jej szlachetności i sprawia, że wypieki zyskują odświętnego charakteru. Biały mak jest głównym składnikiem tradycyjnych, poznańskich Rogali Świętomarcińskich.

Azjatycki smak w europejskiej kuchni

Mak to roślina uprawiana jeszcze w czasach starożytnych, ze względu na właściwości lecznicze, uspokajające i pozyskiwany z nasion olej spożywczy. Jego biała odmiana posiada podobne zastosowanie do maku niebieskiego, zwanego europejskim. Wzbogaca smak kutii, pierogów, strucli, pieczywa oraz wigilijnych potraw. Sprawdza się także jako dodatek ciasteczek, słodkich bułeczek, kruchych ciast i drożdżowych bułeczek. Delikatny i niepospolity mak biały bywa nawet nazywany rarytasem lub klejnotem wśród bakalii.

Co daje mak?

Biały mak jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, białka i błonnika pokarmowego. Dostarcza także witaminy z grupy B i E oraz składniki mineralne. Przypisuje mu się działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, a także pozytywny wpływ na układ pokarmowy.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

2072 kJ/ 495 kcal

1036 kJ/248 kcal

12 %

Tłuszcz

w tym nasycone

37 g

5 g

18,5 g

2,8 g

26 %

14 %

Węglowodany

w tym cukry

18 g

3 g

9 g

1,5 g

3 %

2 %

Błonnik

20,5 g

10,3 g

-

Białko

22 g

11 g

22 %

Sól**

0 g

0 g

-

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 50 g

Witamina B6

0,44 mg

31 %

0,22 mg

Miedź

0,42 mg

42 %

0,21 mg

Fosfor

1022 mg

128 %

511 mg

Magnez

458 mg

122 %

229 mg

Żelazo

8,1 mg

58 %

4,05 mg

Cynk

3,34 mg

33 %

1,67 mg

Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). 

Specyficzne kody

ean13
5903229003690