Dodakowe informacje
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Turcja

Mak biały

16,95 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Mak biały 500 g 16,95 zł Mak biały 1 kg 30,45 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

MAK BIAŁY

Indiański, Azjatycki lub Dalekiego wschodu - to najbardziej znane określenia maku białego. Wynika to z jego popularności w potrawach kuchni orientalnej. Odmiana ta jest subtelniejsza i bardziej słodka od maku niebieskiego, co nadaje jej szlachetności i sprawia, że wypieki zyskują odświętnego charakteru. Biały mak jest głównym składnikiem tradycyjnych, poznańskich Rogali Świętomarcińskich.

Azjatycki smak w europejskiej kuchni

Mak to roślina uprawiana jeszcze w czasach starożytnych, ze względu na właściwości lecznicze, uspokajające i pozyskiwany z nasion olej spożywczy. Jego biała odmiana posiada podobne zastosowanie do maku niebieskiego, zwanego europejskim. Wzbogaca smak kutii, pierogów, strucli, pieczywa oraz wigilijnych potraw. Sprawdza się także jako dodatek ciasteczek, słodkich bułeczek, kruchych ciast i drożdżowych bułeczek. Delikatny i niepospolity mak biały bywa nawet nazywany rarytasem lub klejnotem wśród bakalii.

Co daje mak?

Biały mak jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, białka i błonnika pokarmowego. Dostarcza także witaminy z grupy B i E oraz składniki mineralne. Przypisuje mu się działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, a także pozytywny wpływ na układ pokarmowy.

Składniki

Ziarna maku białego

Mak ziarno jest naturalnym źródłem:

> Wapnia i fosforu – pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
> Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

2263 kJ / 539 kcal

1131 kJ / 269 kcal

13 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

42,9 g

5,5 g

21,5 g

2,8 g

31 %

14 %

Węglowodany

- w tym cukry

4,2 g

3,2 g

2,1 g

1,6 g

1 %

2 %

Błonnik

20,5 g

10,3 g

-

Białko

23,7 g

11,9 g

24 %

Sól**

0,02 g

0,01 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 100 g

Wapń

1266 mg

633 mg

158 %

Fosfor

1022 mg

511 mg

146 %

Magnez

458 mg

229 mg

122 %

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

 INFORMACJE O ALERGENACH 

W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Turcja

Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Zobacz także