Len mielony
  • Len mielony
  • Len mielony-odtłuszczony
Tagi: len
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Len mielony-odtłuszczony

2,20 zł Brutto
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

LEN MIELONY – ODTŁUSZCZONY

Roślina o niezwykle szerokich zastosowaniach. Znana jest przede wszystkim jako surowiec włókienniczy, jednak pierwotnie uprawiano ją właśnie w celach konsumpcyjnych. W zielarstwie występuje najczęściej pod nazwą siemię lniane, z kolei w przemyśle spożywczym znana jest jako len zwyczajny. Część jadalna to drobne, płaskie nasiona, o brązowej barwie i neutralnym smaku. Uchodzą za naturalny suplement diety oraz środek łagodzący stany zapalne jelit. Dostępne są nie tylko w postaci ziarnistej, ale także mielonej – bardzo wygodnej i łatwo przyswajalnej. 

Len mielony – jak powstaje i wpływa na organizm? 

Mielone nasiona lnu pozyskiwane są w procesie odtłuszczania, by nie ulegały jełczeniu. Z tego względu ich kaloryczność oraz zawartość witamin i kwasów omega-3 jest mniejsza niż w postaci ziarnistej. Nie zmienia to jednak faktu, że produkt ten dostarcza ponadprzeciętną ilość błonnika pokarmowego, działając korzystnie na perystaltykę jelit i obniżając poziom cholesterolu. 

Właściwości wiążące sprawdzą się nie tylko osłonowo, ale także w przypadku walki z nadmiernym apetytem. Istotna jest również obecność lignanów, które pomagają chronić organizm przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo mielone siemię lniane wpływa na organizm nie tylko od wewnątrz – jego systematyczne spożywanie wspiera utrzymanie dobrej kondycji włosów i paznokci.

Jak wybrać i wykorzystać siemię lniane? 

Len jest najlepiej przyswajalny i zawiera najwięcej dobroczynnych substancji w postaci zmielonej. Cenne wartości odżywcze ulegają osłabieniu pod wpływem światła i tlenu. Dlatego tak ważną rolę ogrywa szczelne, nieprzezroczyste opakowanie z zamknięciem strunowym. 

Najpopularniejszą, choć niekoniecznie najbardziej przystępną, formą spożywania siemienia lnianego jest przygotowywanie kleiku. Zamiast zalewać proszek lniany wrzątkiem lepiej dodać go do sałatki, jogurtu, miodu, owsianki lub koktajlu. Dzięki drobnej postaci to także znakomity substytut dla kalorycznej panierki z bułki tartej. 

Mielony len znajduje różnorodne zastosowanie w kuchni wegetarian i wegan. Dostarcza składniki odżywcze typowe dla ryb oraz, dzięki gęstej, kleistej konsystencji, zastępuje jajka w wypiekach i naleśnikach.

Składniki

Zmielone nasiona lnu brązowego

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Zastosowanie

Doskonale nadaje jako dodatek do chleba lub innych wypieków, może być także posypką do kanapek, musli, deserów. Można podawać go z owocami, jogurtem, miodem lub sokiem. Len mielony jest smacznym dodatkiem do zup, sosów, płatków śniadaniowych, świetnie nadaje się do panierowanie mięs.

Len jest naturalnym źródłem:

> Tiaminy (Witamina B1) – która wspomaga prawidłowa pracę serca.
> Fosforu, Wapnia – wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Żelaza - który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1407 kJ / 336 kcal

704 kJ / 168 kcal

8 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

7 g

1 g

3,5 g

0,5 g

5 %

3 %

Węglowodany

- w tym cukry

33,33 g

0 g

16,7 g

0 g

6 %

0 %

Błonnik

30 g

15 g

-

Białko

35 g

17,5 g

35 %

Sól**

0 g

0 g

0 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 50 g

Tiamina (Witamina B1)

0,17 mg

15 %

0,09 mg

Wapń

296 mg

37 %

148 mg

Fosfor

722 mg

90 %

361 mg

Magnez

291 mg

78 %

146 mg

Żelazo

6,67 mg

48 %

3,34 mg

Cynk

7,8 mg

78 %

3,9 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Polska

Specyficzne kody

ean13
5903229001054