Pieprz kolorowy
PIEPRZ KOLOROWY
Każdy, kto spędził w kuchni czas na gotowaniu choć raz wie, że dodatek przypraw sprawia, że każda potrawa zyskuje wielowymiarowy, głęboki smak. Dzięki przyprawom dania zyskują często nieoczywisty smak, zaskakują i intrygują. Jedną z bardziej aromatycznych i nieprzewidywalnych przypraw jest pieprz kolorowy. Swoją nazwę zawdzięcza połączeniu barwnych ziarenek zielonego, białego, czerwonego i czarnego pieprzu. Pieprz kolorowy dzięki tej niepowtarzalnej mieszaninie różnokolorowych ziarenek charakteryzuje się bardzo bogatym wachlarzem smaków, zaskakującym, lekko pikantnym, ale świeżym i wyrazistym. Pieprz kolorowy znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni – doskonale sprawdza się do wielu potraw – można dodawać go wszędzie tam, gdzie dodawany jest każdy ze składników pieprzu kolorowego. Polecamy jego dodatek do sałatek, zup, marynat, dań jednogarnkowych, zapiekanek, rosołu, mięs, ryb, potraw z jajek, do przetworów, jego szczypta może także zaskoczyć jako zwieńczenie czekoladowych deserów.
PIEPRZ KOLOROWY ROZŁOŻONY NA CZYNNIKI PIERWSZE
Nie dla każdego wiadoma jest informacja, że pieprz biały, zielony i czarny to w zasadzie ta sama roślina, jednak ziarenka pozyskiwane i przygotowane są przed spożyciem w nieco odmienny sposób. Z owoców pieprzu czarnego pozyskujemy przyprawę zwaną pieprzem, natomiast sam pieprz czarny to niedojrzałe owoce, które zostały poddane procesowi suszenia i fermentacji. Pieprz biały, który charakteryzuje się zdecydowanie łagodniejszym smakiem niż pierz czarny pozyskiwany jest z dojrzałych owoców, które gotuje się przez krótki czas, następnie namacza w wodzie morskiej i poddaje wysuszeniu. Po wysuszeniu ziarenka pozbawia się wierzchniej warstwy owocni. Jeśli zaś chodzi o pieprz zielony, to stanowi on niedojrzałe jeszcze zielona nasionka, które suszone są na słońcu. Jeśli chodzi o ich dalszą obróbkę, to spotkać można pieprz zielony w zalewach, konserwowany lub liofilizowany. W takim razie co z pieprzem czerwonym? Pieprzem czerwonym nazywane są potocznie zarówno dojrzałe owoce pieprzu czarnego o czerwonym zabarwieniu (nazywane inaczej pieprzem różowym) jak i ziarna schinusowe (owoce peruwiańskiego i brazylijskiego drzewa pieprzowego), które używane są jako zamiennik pieprzu czarnego.
PIPERYNA – LECZNICZY SKŁADNIK PIEPRZU
Pieprz, poza tym, że w zasadzie obok soli stanowi najbardziej popularną i powszechnie stosowaną przyprawę wykazuje także korzystne oddziaływanie na zdrowie człowieka. Dzieje się tak między innymi za sprawą piperyny – alkaloidu występującego w owocach pieprzu czarnego. Szczególnie ciekawe mogą być doniesienia na tematu oddziaływania piperyny na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi i blokowanie powstawania nowych komórek tłuszczowych. Piperyna wpływa także na pobudzenie wydzielania enzymów trawiennych w żołądku, trzustce i jelitach, przez co przyspiesza procesy trawienne. Ciekawostką może być także wpływ piperyny na neurotransmisję serotoniny i dopaminy. Inaczej mówiąc – potrawy przyprawione pieprzem wykazują działanie przeciwdepresyjne, ponieważ zarówno serotonina jak i dopamina to substancje, których niedobór obserwuje się u osób chorych na depresję.
SKŁADNIKI
Pieprz czarny, pieprz czerwony, pieprz zielony, pieprz biały
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
INFORMACJA O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soję, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.