Agar
AGAR
Agar, guma agar, morska żelatyna - pod takimi nazwami występuje substancja żelująca agar-agar. To jeden z tych produktów, o których wiele osób nawet nie słyszało, a i w sklepie niełatwo go dostać. Niepokój, a nawet niechęć, może dodatkowo wzbudzać fakt, że agar pozyskiwany jest z glonów, a na etykietach spożywczych widnieje jako E406.
“Żelatyna” z morza
Agar-agar jest produktem całkowicie naturalnym, dlatego stanowi popularny zamiennik żelatyny w diecie wegan. Proszek ten pozyskuje się z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii, a coraz częściej także innych zakątków świata. Zwiększony popyt na agar spowodowany jest jego ciekawymi właściwościami oraz większym niż kiedykolwiek wcześniej zainteresowaniem dietą roślinną.
Agar do gara!
W przeciwieństwie do swojego odzwierzęcego odpowiednika agar jest całkowicie bezbarwny i bezwonny. Po zastygnięciu może być wielokrotnie podgrzewany do postaci płynnej. Dodatkowo zawiera sporo błonnika i nie wymaga chłodzenia przygotowanej z niego potrawy w lodówce. Poza galaretkami, konfiturami i innymi słodkościami wykorzystuje się go także w farmaceutyce i kosmetyce, jako środek wspomagający odchudzanie oraz składnik preparatów pielęgnacyjnych.
^ Naturalna wegańska substancja żelująca do żywności ^
Przykładowy sposób użycia:
Galaretka z agaru:
Na 1 szklankę płynu (np. soku owocowego) użyć 1 łyżeczki agaru. Agar rozpuścić w płynie o temperaturze 85 - 95 st.C.
Galaretka zacznie tężeć w temperaturze około 30 st.C. W razie potrzeby galaretkę można ponownie rozpuścić.
Podane proporcje są proporcjami orientacyjnymi.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Składniki
Agar
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 5 g |
%RWS* w 5 g |
Wartość energetyczna |
1410 kJ / 336 kcal |
71 kJ / 17 kcal |
1 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,3 g 0,1 g |
0,02 g 0,01 g |
< 1 % < 1 % |
Węglowodany - w tym cukry |
73,2 g 3 g |
3,66 g 0,15 g |
1 % < 1 % |
Błonnik |
7,7 g |
0,4 g |
- |
Białko |
6,2 g |
0,3 g |
1 % |
Sól** |
< 1 g |
0,01 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.