Jabłka suszone
CHIPSY JABŁKOWE
Jabłka to jedne z najbardziej “polskich” owoców. Trudno ich nie lubić - są dostępne przez właściwie cały rok, występują w odmianach słodkich, kwaśnych, miękkich i twardych oraz zawierają szereg wartości odżywczych. Jak wszystko – czasem mogą się jednak znudzić. Wtedy warto spróbować ich w innej postaci, na przykład chrupiących chipsów jabłkowych!
Jabłko czy ziemniak?
Chipsy jabłkowe to nic innego jak pokrojone na talarki i wysuszone ciepłym powietrzem jabłka. Są znacznie zdrowsze niż smażone chipsy ziemniaczane, które zawierają minimum 30% tłuszczu, najczęściej palmowego. Dla urozmaicenia i zdrowia warto więc odstawić słone przekąski i sięgnąć po suszone jabłka. Te chrupiące krążki nie tylko dostarczają mniej kalorii, ale także są źródłem błonnika, witaminy C i żelaza.
Dobra przekąska!
Chipsy jabłkowe doskonale sprawdzają się w domu, w pracy, w szkole i w podróży. Zaspokajają apetyt na niezdrowe przekąski, nie powodując przy tym wyrzutów sumienia. Są idealne dla dzieci, zwłaszcza tych, które nie mogą przekonać się do świeżych owoców i warzyw lub często domagają się słodyczy. Suszone jabłka można zajadać wprost z paczki lub dodać do ulubionych ciast, deserów i kompotów.
Składniki
Jabłka suszone ciepłym powietrzem, substancja konserwująca - pirosiarczyn sodu
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Suszone jabłka są naturalnym źródłem:
> Witaminy C – która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
926 kJ / 221 kcal |
463 kJ / 110 kcal |
6 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,1 g 0,21 g |
1,1 g 0,11 g |
2 % 1 % |
Węglowodany - w tym cukry |
18,6 g 2,3 g |
9,3 g 1,2 g |
4 % 1 % |
Błonnik |
6 g |
3 g |
- |
Białko |
28,8 g |
14,4 g |
29 % |
Sól** |
0,01 g |
< 0,01 g |
< 1 % |
Witaminy |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 100 g |
Witamina C |
11,6 mg |
5,8 mg |
15 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.