Chipsy bananowe
CHIPSY BANANOWE
Łączą w sobie chrupkość tradycyjnych chipsów ziemniaczanych ze słodkością i bogactwem wartości odżywczych bananów. Powstają w procesie suszenia lub smażenia owoców na zdrowym oleju kokosowym. Kalorycznością dorównują innym słodkim i słonym przekąskom, jednak przewyższają je zawartością cennych witamin i minerałów. Dlaczego warto jeść chipsy bananowe?
Musa paradisiaca - rajski owoc
Banany, choć nie tak swojskie jak polskie jabłka lub gruszki, są jednymi z najchętniej wybieranych owoców. Jedni sięgają po bardzo dojrzałe okazy, inny wolą jeszcze niemal zielone kiście. Uwielbiają je dorośli i dzieci, pod niemal każdą postacią. Ich konsystencja sprawia, że są doskonałym składnikiem ciast, owsianek, smoothies, sałatek owocowych i chipsów. Co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia banany klasyfikowane są jako jagody. W wolnym tłumaczeniu z języka arabskiego oznaczają po prostu słowo palec.
Banany 3 w 1
Chipsy bananowe to nic innego, jak suszone lub smażone plasterki bananów. Zarzuca się im przede wszystkim kaloryczność, jednak mało kto dostrzega, że za wcale nie aż tak wysokim poziomem kalorii, stoi całe bogactwo dobroczynnych składników. Banany poddane obróbce termicznej dostarczają aż 3 razy więcej potasu, magnezu, fosforu i wapnia. To pierwiastki odpowiadające przede wszystkim za prawidłową pracę układu krwionośnego, kostnego i nerwowego, niwelowanie uczucia zmęczenia i znużenia, a także dobry stan mięśni. Poza tym, chipsy bananowe - podobnie jak surowe owoce - są bogate w żelazo, witaminy A, B, D, E i K oraz serotoninę, czyli neuroprzekaźnik, zwany hormonem szczęścia.
Do śniadania i do chrupania
Na chipsy bananowe nie trzeba mieć specjalnego pomysłu czy przepisu. Najlepiej smakują jako samodzielna przekąska w szkole i pracy, na przyjęciu lub podczas wieczornego seansu filmowego. Mogą być dodatkiem do płatków śniadaniowych lub dekoracją domowych wypieków i deserów. Powinny się w nie zaopatrzyć przede wszystkim osoby narażone na większy wysiłek fizyczny i umysłowy, obarczone stresem oraz borykające się z bezsennością i brakiem energii.
Składniki
Suszone banany, cukier, olej kokosowy, naturalny aromat bananowy.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2226 kJ / 530 kcal |
1113 kJ /265 kcal |
13 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
33,6 g 29,0 g |
16,8 g 14,5 g |
24 % 73 % |
Węglowodany - w tym cukry |
50,7 g 35,3 g |
25,4 g 17,7 g |
10 % 20 % |
Błonnik |
7,7 g |
3,9 g |
- |
Białko |
2,3 g |
1,2 g |
2 % |
Sól** |
0,02 g |
0,01 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.